Domovská stránka > J > Jak Funguje Laserová Dioda?

Jak funguje laserová dioda?

Laserová dioda nebo též polovodičový laser je polovodičová dioda, na jejímž PN přechodu dochází k přeměně elektrické energie na světlo. Na rozdíl od LED diod se generuje světlo odpovídající svými vlastnostmi světlu laseru, tj. má výrazně užší spektrum (je výrazně monochromatické), je koherentní atp.).

Přečtěte si více

Na co se pouziva laser?

Využívá se přitom rozptylu fotónů na atomech, pohybujících se proti paprsku. Jinou aplikací je konstrukce nepředstavitelně přesných atomových hodin, prakticky používaných například při satelitní navigaci nebo v astronomii. Laserový paprsek se uplatňuje i v mikroelektronice při výrobě polovodičových součástek. Jak funguje laserové ukazovátko? Životnost baterií je omezena na zhruba sedm minut, avšak laser funguje velmi rychle. Papír nebo dřevo začne díky laseru hořet ani ne za vteřinu. Při nasazení čočky typu spojka pak dokáže laserová pistole pálit i materiály jako je kov a dokonce i sklo, které má teplotu tání nad 500° C.

Jak vzniká laserový paprsek?

Laserové světlo vzniká stimulovanou emisí, která ke svému vzniku vyžaduje vnější podnět. Kdyby se zdroj skládal jen z jediného atomu, byl by vznik stimulované emise velmi nepravděpodobný. Ve zdroji je však světlo vyzařováno obrovským množstvím atomů a to stimulovanou emisi usnadňuje. Z jakého jazyka pochází slovo laser? etymologieEditovat. Přejato z angličtiny, kde bylo vytvořeno v roce 1960, v analogii se slovem maser, z počátečních písmen slov Light Amplifier by Stimulated Emission of Radiation — doslova „světelný zesilovač na principu stimulované emise záření“.

Jak fungují LED diody?

LED dioda je založena na optoelektrickém jevu polovodiče (diody) kdy při průchodu elektrickým proudem emituje světlo. Dioda je polovodičová součástka, která propustí elektrický proud pouze jedním směrem. LED vyzařuje z obnaženého PN přechodu, a vede stejnosměrný proud pouze jedním směrem. Jak zapojit laserovou diodu? Laserová dioda je v propustném směru regulována a její záporný pól ( LDC ) je připojen na tranzistorovou řídící jednotku nebo obvod, který laserovou diodu reguluje pomocí fotodiody ( zpětnovazební článek ).

Můžete se také zeptat, na jakém principu funguje laserová tiskárna?

Laserová tiskárna je druh počítačové tiskárny, pracující na podobném principu jako kopírka. Laserový paprsek vykresluje obrázek na světlocitlivý válec, na jehož povrch se poté nanáší toner. Ten se uchytí jen na osvětlených místech, obtiskne se na papír a na závěr je k papíru tepelně fixován. Který druh laseru se používá nejčastěji k sváření řezání gravírování a ve stomatologii? K řezání a svařování se používají vysokovýkonné CO 2 lasery (10,6 μm) a Nd:YAG lasery (1064 nm), kdy hodnota v závorkách udává pracovní vlnovou délku laseru.

Když to vezmeme v úvahu, jak daleko svítí laser?

Ze zkušenosti se dá říct, že do běžného osvětlení na pracovištích, kde slunce nesvítí, je čárový laser do 5mW výkonu použitelný až do vzdálenosti 5m. Vše záleží na tom, jaké je počasí a jak dobře vidí obsluha.

By Donna

Jak široká je mezera vznikající při řezání laserem? :: Jaké mohou být srážky?
Užitečné odkazy