Domovská stránka > K > Kdy Je Dioda V Propustném Směru?

Kdy je dioda v propustném směru?

V propustném směru kdy je dioda otevřená, protéká proud téměř bez omezení, nesmí však překročit určitou maximální hodnotu danou konstrukcí diody, jinak by došlo k nevratnému (tepelnému) poškození diody.

Přečtěte si více

Jak vznikne polovodičová dioda?

Polovodičová dioda je elektronická součástka složená z polovodičů s různým typem vodivosti: z polovodiče typu N (negativní) s převahou elektronů a polovodiče typu P (pozitivní) s převahou kladných děr. Její funkce je založená na jevu, který vzniká na rozhraní polovodičů. Co je to zenerova dioda? Zenerova dioda neboli referenční dioda je polovodičová součástka s PN přechodem, která se v elektrických obvodech užívá především v zapojení ke stabilizaci napětí. Jméno nese po svém vynálezci, Clarenci Zenerovi.

Co dělá LED dioda?

LED dioda vyzařuje světlo právě díky P-N přechodu, kterým prochází elektrický proud. Oficiální český název zní elektroluminiscenční dioda. Slangově ji však každý nazývá spíše jako ledka. Co je to LED dioda? LED dioda je založena na optoelektrickém jevu polovodiče (diody) kdy při průchodu elektrickým proudem emituje světlo. Dioda je polovodičová součástka, která propustí elektrický proud pouze jedním směrem. LED vyzařuje z obnaženého PN přechodu, a vede stejnosměrný proud pouze jedním směrem.

A další otázka, jak změřit zenerku?

Zenerku v sérii s odporem připojíš na regulovatelný ss zdroj, na zenerku voltmetr a zvyšuješ napětí. Napětí na zenerce roste, na zenerově napětí se zastaví. Hodnotu odporu zvol s ohledem na dovolenou výkonovou zatižitelnost zenerky. Co je to schottkyho dioda? Schottkyho dioda (pojmenovaná po německém fyzikovi W. Schottkym) využívá usměrňujících účinků styku polovodiče a kovu. Polovodičem bývá nejčastěji křemík nebo GaAs typu N, kovem zlato nebo hliník. Schottkyho diody se nejčastěji zhotovují planárně epitaxní technologií.

Jak vyzkoušet LED diodu?

Diody LED můžeme testovat např. pomocí multimetru. Vývody vypájené LED musí být před zasunutím do konektoru multimetru dokonale vyrovnány a prosty veškerého tavidla a většího množství pájky (cínové kuličky, otřepy apod.). Jak poznat vadnou LED diodu? Když je napětí na P-N přechodu diody zapojené správně, říkáme že je zapojena v propustném směru a v tomto stavu skrz ni prochází proud. Když je zapojené opačně než má být, říkáme že je zapojená v závěrném směru a neprochází skrz ni téměř žádný proud a ani nevyzařuje žádné světlo.

Co je to prahové napětí?

Prahové napětí UP je napětí v propustném směru, při kterém diodou začíná procházet proud (UF>UP), je to napětí, při kterém připojené vnější napětí překoná difúzní napětí diody a zruší tak potenciálovou přehradu.

By Caril

Co znamená uživatel? :: Jak změřit usměrňovací diodu?
Užitečné odkazy