Domovská stránka > J > Jak Se Řeší Exponenciální Rovnice?

Jak se řeší exponenciální rovnice?

Exponenciální rovnice lze řešit různými způsoby. Nejjednoduší je řešení rovnice se stejnými základy. Pokud se nám podaří rovnici převést na tvar a f ( x ) = a g ( x ) a^{f(x)} = a^{g(x)} af(x)=ag(x), můžeme se zbavit exponenciální funkce a řešit f ( x ) = g ( x ) f(x) = g(x) f(x)=g(x).

Přečtěte si více

Co je to exponent?

exponent (matematika) – jeden z operandů umocňování ve společnosti – významný představitel, reprezentant nějakého směru nebo strany. Exponent (studio) – slovenské nahrávací studio. Co je to mocnina a odmocnina? Umocňování je matematická funkce, která, jednoduše řečeno, slouží ke zkrácenému zápisu opakovaného násobení.

Jak se značí mocnina?

Pakliže chcete na svém počítači zapsat do nějakého dokumentu, či textového pole matematickou operaci „na druhou“, jinak také druhou mocninu, máte dvě alternativy. Tou první je vložit přímo do horního indexu mocněného čísla klasicky číslo 2, což vypadá třeba takto 3². Také, jak se umocňuje? Umocňování slouží ke zkrácenému zápisu vícenásobného násobení: V tomto vzorci se z označuje jako základ mocniny (mocněnec) a n se nazývá exponent (mocnitel). Výsledek je „ n -tá mocnina čísla z “, „ z na n -tou“. Například 3 · 3 · 3 · 3 = 81 je „tři na čtvrtou“, což zapisujeme 34.

Tak jak se odmocnuje?

Pokud vynásobíte odmocninu čísla a s odmocninou čísla a, pak dostanete číslo a. Takže pro číslo 9 by odmocnina byla rovná 3, protože platí 3 · 3 = 9. Je to jen jiný zápis předchozího násobení, a sice pomocí mocniny. Podstatným faktem je, že tato rovnice platí jen pro ta x, která jsou z definičního oboru odmocniny. Může se také zeptat, jak se umocňuje zavorka? Pro roznásobování závorek platí tzv. obloučková metoda, kde „každý člen z jedné závorky se musí vynásobit s každým členem z další závorky“. Musíte si dát pozor na znaménka!!! V případě umocňování závorek postupuje zásadně podle dvou možností.

Jak se mocní zlomky?

Při umocňování (odmocňování) zlomku prostě umocníme (odmocníme) čitatele i jmenovatele:

  1. ( 2 3 ) 2 = 2 2 3 2 = 4 9 \large(\frac{2}{3}\large)^2 = \frac{2^2}{3^2} = \frac{4}{9} (32)2=3222=94.
  2. 2 3 = 2 3 \sqrt{\frac{2}{3}} = \frac{\sqrt{2}}{\sqrt{3}} 32 =3 2.
Jak se dělá mocnina v Excelu? Pro mocniny můžeme v Excelu využít vzorec, do kterého umístíme zvláštní symbol pro mocnění. Jedná se o symbol ^ (stříška), napíšeme ji kombinací kláves levý ALT + 94 na numerické klávesnici nebo na anglické klávesnici SHIFT + 6. Druhá možnost je použití funkce POWER, která umocní čísla na zadaný exponent.

Jak zjistit třetí odmocninu?

Odmocňovat třetí odmocninou můžeme snadno takové mocniny deseti, které mají počet nul (mocniny větší než 1) nebo počet desetinných míst (mocniny menší než 1) dělitelný třemi. Odmocněním se počet nul (počet desetinných míst) zmenší na třetinu.

By Nika Ruschmeier

Jak značíme frekvenci? :: Jak zjistit mocninu?
Užitečné odkazy