Domovská stránka > J > Jak Zjistit Mocninu?

Jak zjistit mocninu?

Mocnina je násobení stejných čísel (x.x = x2 , x.x.x = x3 atd.). Odmocnina je proces přesně opačný. Máme výsledek, tedy x2 nebo x3 a vyšší řády, my k nim hledáme ona základní „x“, ze kterých vznikl výsledek vzájemným násobením.

Přečtěte si více

Také, jak počítat rovnice s mocninami?

Jednoduchá exponenciální rovnice

Pokud chceme vyřešit exponenciální rovnici, je velice výhodné, můžeme-li rovnici upravit na tvar a f ( x ) = b g ( x ) , kde a = b. Je totiž zjevné, že pokud máme stejné základy, budou se mocniny rovnat v případě, že jsou i stejné exponenty. Počítáme již tedy pouze rovnici f(x) = g(x).
Pokud jde o to, co je to mocnina? Mocnina je zkrácený zápis pro opakované násobení stejného čísla. Například 2⋅2⋅2⋅2⋅2 je pátá mocnina dvojky 25. Číslo 2 se nazývá základ mocniny, číslo 5 exponent (mocnitel).

Jak se počítá na druhou?

Vyber 1 odpověď: Přičtení čísla k sobě samému. Vynásobení čísla sebou samým. Jak Nasobit mocniny? Mocniny s různým základem a stejným exponentem vynásobíme tak, že součin základů umocníme daným exponentem. Mocniny se stejným základem a různým exponentem vydělíme tak, že základ umocníme rozdílem exponentů.

Když to vezmeme v úvahu, jak se počítá třetí mocnina?

Třetí mocnina

  1. Třetí mocnina je operace, při níž se násobí číslo třikrát samo sebou.
  2. x3 = x · x · x.
Jak umocnit číslo? Číslo a nazýváme základ mocniny (mocněnec), n je mocnitel (exponent) a a^n je mocnina. Říkáme, že "umocníme číslo a na n-tou".

Co je to druhá mocnina?

Druhá mocnina je algebraická operace, která násobí číslo samo sebou. Někdy se označuje jako „čtverec“ (například čtverec vzdálenosti, tj. druhá mocnina vzdálenosti), protože obsah čtverce je roven právě druhé mocnině délky jeho strany. Někdy se pod označením „mocnina“ myslí právě jen druhá mocnina. Jak se počítají iracionální rovnice? Iracionální rovnice je taková rovnice, kde je neznámá pod odmocninou. Při řešení rovnic postupujeme následovně. Úpravami přesuneme odmocninu na jednu stranu a rovnici umocníme. Když je v rovnici odmocnin víc, tento postup opakujeme pro každou.

Jak se počítají kvadratické rovnice?

Shrnutí postupu řešení kvadratických rovnic

  1. Určíme O a D rovnice.
  2. Upravíme kvadratickou rovnici na základní tvar ax2 + bx + c = 0 , určíme a, b, c .
  3. Vypočteme diskriminant D = b2 − 4ac.
  4. Podle hodnoty D určíme počet a hodnotu případných kořenů rovnice:
  5. Zapíšeme K rovnice.

By Urbain Unterzuber

Jak se řeší exponenciální rovnice? :: Jak se počítají bajty?
Užitečné odkazy