Domovská stránka > K > Kdo Je To Řečník?

Kdo je to řečník?

Rétorika neboli řečnictví je umění a nauka mluveného projevu, především veřejně přednášené řeči. Jde o jednu z nejstarších jazykových disciplín, která se již ve starověku vyvinula ve dvě pojetí, umění přesvědčovat (persvaze) a umění výřečnosti, vybroušené mluvy (elokvence).

Přečtěte si více

Lidé se také ptají, kdo je to demosthenes?

Demosthenes byl athénský politik a řečník, který žil více než 300 let př. n. l. V mládí vystudoval i přes výraznou vadu řeči rétoriku. Později se živil psaním soudních řečí. V čem vynikl Démosthenés? Mladý Démosthenés

V dnešní době můžeme o Démosthenovi slyšet nejvíce asi ve spojitosti s celostátní soutěží v umění komunikace, která nese název Mladý Démosthenes. Jedná se o projekt, který je zaměřen na zdokonalení výuky umění veřejného projevu, prohloubení a porovnání komunikačních dovedností cílové skupiny.

Můžete se také zeptat, jak zlepšit své vystupování?

Jak sebevědomě mluvit úplně ke komukoliv – 6 tipů pro lepší mluvený projev

  1. Pomalu ale jistě V nepříjemných situacích většina lidí dělá tu chybu, že při mluvení spěchá.
  2. Zaměřte se na omezení slovní vaty. Děláme to všichni.
  3. Trénujte přesvědčivé mluvení
  4. Pracujte s pauzami a dechem.
  5. Sebevědomý nerovná se hlasitý
  6. Usmívejte se.
Jak stát při prezentaci? Zapamatovatelnost – přispějte něčím, čím zapůsobíte a vymezíte se vůči ostatním řečníkům. Tabulky a grafy to zpravidla nejsou. Složité a nepřehledné snímky – vyhýbejte se snímkům s mnoha texty, dávejte do prezentace jen stručné a zcela zásadní informace. Stručnost vám umožní budovat zvědavost a překvapení.

Když to vezmeme v úvahu, jaký z myslitelů se zabýval rétorikou?

Významnou osobností v oblasti rétoriky byl např. Sokrates, Platón a nejvýznamnější Aristoteles, který formuloval základní principy rétoriky, které platí dodnes. Formuloval je ve svém spise Rétorika a poukazoval, že řeč je třeba chápat především jako názor komunikace. Kdy vznikla rétorika? Kořeny rétoriky můžeme spatřovat již v době antické. Za místo vzniku rétoriky se považuje Sicílie v 5. století př. n. l., kde po demokratických převratech v řeckých městech Akragantu a Syrakusách mohl každý svobodný občan svou osobní i veřejnou záležitost přednést u soudu nebo před shromážděním lidu.

Jak trénovat rétoriku?

Cvičení naší artikulace v každodenním životě

Pokud budeme pravidelně cvičit, náš projev se bude poslouchat o něco lépe. Zkuste si nahrát svůj projev a následně si ho pustit. Z toho můžete odhalit mnoho nedokonalostí projevu. Důrazná artikulace a zajímavý projev jsou a byli nejsilnějšími zbraněmi všech rétorů.
Co je to filipika? Filipika je osobní, ostrá polemika, která je zaměřená proti původci textu. Je silnější verzí polemiky.

Co je antická literatura?

Antickou literaturou je nazývána literatura vznikající ve starověkém Řecku a Římě. Ve 2. tisíciletí př. n.l. se jižní část Balkánského poloostrova a četné ostrovy a ostrůvky v Egejském moři staly vlastí řeckých kmenů.

By Lorie

Jaké důsledky měla Peloponéská válka pro celé Řecko? :: Odkud a jak přišli do Ameriky předkové indiánů?
Užitečné odkazy