Domovská stránka > O > Odkud A Jak Přišli Do Ameriky Předkové Indiánů?

Odkud a jak přišli do Ameriky předkové indiánů?

Podle dosavadních poznatků se lidé dostali na americké kontinenty suchou nohou z Asie přes takzvanou Beringii. V době ledové ledovce zadržovaly mnoho světové vody. Hladiny oceánů tudíž byly níže než dnes a místa, která dnes zalévají vody Beringova průlivu, byla souší.

Přečtěte si více

Kdo skutečně objevil Ameriku?

Kryštof Kolumbus dorazil k břehům dnešní Ameriky 12. října 1492, ale nestal se prvním Evropanem, který vstoupil na její půdu. První byl Leif Eriksson už v roce 1000. Otázkou tak je, co letos máme slavit. Kdy byla objevena Amerika a kdo jí objevil? Tradičním datem objevení Ameriky Evropany je rok 1492, kdy k břehům tohoto světadílu pod španělskými vlajkami přirazila flotila vedená Kryštofem Kolumbem. Z Evropy však s velkou pravděpodobností vstoupili na americkou půdu jako první Vikingové, a to již o několik stovek let dříve.

Kdy dopluli Vikingové do Ameriky?

Nebyl to janovský obchodník Kolumbus, ale viking Leif Eriksson, který jako první Evropan přistál v Novém světě. Víme to už několik desítek let. Teď ale známe i přesné datum, kdy tam doplul. Bylo to v roce 1021, tedy 471 let před Kolumbem. Pokud jde o to, co znamená quechua? Quechua je název pro agroekologickou zónu výškového charakteru v Andách. Své jméno má po Kečuech obývajících bolivijské Andy nebo po jazyce „Quechua“ (česky kečuánština). Quechua je vlastně španělský přepis z kečuánského slova „quishwa“, který česky znamená „mírná zóna“.

Jak se vyslovuje quechua?

Abyste rozuměli, název je odvozen od horského národa Quechua [kečua], žijícím odedávna v srdci jihoamerických And. Díky své houževnatosti představují jedinečný zdroj inspirace pro všechny milovníky vysokohorských štítů. Jakou řečí se mluvi v Peru? V Peru žije přibližně 32 milionů obyvatel různých národností, včetně původních obyvatel Peru, Evropanů, Afričanů a Asiatů. Ačkoli je španělština hlavním jazykem, hodně Peruánců používá ajmarštinu a kečuánštinu, která je vedle španělštiny také úředním jazykem.

Jak žili indiáni?

Indiáni bydleli v týpí nebo v pueblech (kamenné domky). Je škoda, že bledé tváře "vystrnadily" tyto rudé odvážné bojovníky, kteří při mučení nevydali ani hlásku. Indiáni už žijí jen v rezervacích a to ke všemu ještě v normálních domech. Jak žijí indiáni dnes? Většina indiánů žijících v rezervacích je totiž chudá. Tradiční zemědělství je neuživí, a kromě příjmů, souvisejících s přítomností turistů, mnoho jiných příležitostí k výdělku nemá. Největší a nejznámější rezervace amerických indiánů leží na pomezí států Arizona, Colorado, Utah a Nové Mexiko.

Kde žili siouxové?

Siouxové jsou třetím největším indiánským etnikem na území USA, hned po kmenech Navahů a Odžibvejů. Početně nejsilnější Lakotové jsou dnes usazeni v sedmi rezervacích v Jižní a Severní Dakotě, Montaně a kanadském Saskatchewanu.

By Dara

Kdo je to řečník? :: Kde ziji Indiáni?
Užitečné odkazy