Domovská stránka > J > Jak Vzniká Nevlastní Vodivost Polovodiče?

Jak vzniká nevlastní vodivost polovodiče?

Nevlastní vodivost typu P

Nahradí-li se v krystalové mřížce čistého čtyřmocného polovodiče některé atomy základního materiálu atomy třímocného prvku (obr. 2), např. B, Al, Ga, In, chybí jeden elektron k tomu, aby se mohla vytvořit nasycená kovalentní vazba.

Přečtěte si více

Jak se získává polovodič typu P?

Polovodiče typu P (s pozitivními nositeli proudu) mají krystalickou mřížku znečištěnou nepatrným množstvím cizích atomů (akceptorů), schopných vázat valenční elektrony původní krystalické mřížky. Tím se vytvářejí prázdná místa po elektronech, která můžeme považovat za kladně nabité díry. Jaké druhy vodivosti rozlišujeme u polovodičů? Polovodiče můžeme dělit podle různých hledisek, např.:

  • Podle elektrické vodivosti: vlastní polovodiče, které neobsahují příměsi, a projevuje se v nich pouze vlastní vodivost, příměsové a) polovodiče typu N - obsahují příměs z 5.
  • Podle původu: organické, anorganické.
  • Podle struktury: krystalické, amorfní.

Co vede elektrický proud v polovodičích?

Elektrický proud v polovodičích je přenášen volnými elektrony a kladnými dírami; jejich počet lze ovlivňovat vnějšími podmínkami. Za určitých podmínek se v polovodičích volné nabité částice vyskytují jen v malém množství - vodivost je nízká, dodáním energie z vnějšku (např. Kde najdeme polovodičové součástky? 1. Kde najdeme polovodičové součástky? V elektronických přístrojích (Televize, mobilní telefon, počítač a v měřících přístrojích).

Kolik mají PN přechodu diody?

Polovodičová dioda je součástka s jedním PN přechodem, tedy s částí typu P a s částí typu N. Protože v blízkosti přechodu je velký gradient (spád, změna) koncentrace děr i elektronů, pronikají elektrony do části P a díry do části N a vzájemně rekombinují. Kolik přechodů PN obsahuje dioda? Polovodičová dioda se skládá ze dvou příměsových polovodičů - jeden polovodič je typu N (katoda) a druhý polovodič je typu P (anoda). Na rozhraní polovodičů vznikne přechod P-N (hradlová vrstva), který v ideálním případě propouští proud pouze jedním směrem.

Jak funguje dioda?

Dioda je polovodičová součástka, která v podstatě funguje jako jednocestný přepínač proudu. Umožňuje snadný tok proudu jedním směrem, ale zásadně omezuje tok proudu opačným směrem. Diody jsou také známé jako usměrňovače, protože mění střídavý proud (AC) na pulzující stejnosměrný proud (DC). Jaký je rozdíl mezi Polovodičem typu nap? Hlavní rozdíl - p- typ versus n- typ Semiconductor

Hlavní rozdíl mezi polovodiči typu p a typu n spočívá v tom, že polovodiče typu p jsou vyráběny přidáním nečistot prvků ze skupiny III k vnitřním polovodičům, zatímco u polovodičů typu n jsou nečistoty prvky ze skupiny IV .

Pokud jde o to, co je derova vodivost?

děr (angl. holes). U látky, kde existuje zakázaný pás o nenulové šířce, je tedy celková vodivost daná součtem dvou příspěvků, elektronové vodivosti způsobené pohybem elektronů ve vodivostním pásu, a děrové vodivosti způsobené pohybem děr ve valenčním pásu, σ = σn + σp.

By Cherye Dandrade

Jak vzniká PN prechod? :: Co se používá k výrobě polovodičů?
Užitečné odkazy