Domovská stránka > J > Jak Vzniká Oáza?

Jak vzniká oáza?

Oáza je menší oblast v poušti, kde je zdroj vody a izolovaně roste vegetace. Toto označení používali již staří Egypťané a Řekové především pro místa v lybijské poušti, která mohli využít poutníci k odpočinku, osvěžení a doplnění zásob vody. Oázy se nacházejí v místech s přirozeným pramenem vody nebo s artézskou studní.

Přečtěte si více

Jak žijí lidé v oázách?

Oázy nejsou megahitem jako pyramidy v Gíze; jsou místem, které je často odlišné od zbytku Egypta. V oáze Síwa žijí převážně Berbeři, ve Faráfře Beduíni. V porovnání se zbytkem Egypta kolem povodí Nilu je zde klid a není zde zdaleka takový ruch. Které rostliny rostou v saharských oázách? Proto zde nalezneme i bohatší vegetaci. Symbolem saharských oáz je datlová palma a jiné kulturní rostliny. Na severním okraji Sahary rostou pistácie, tamaryšky, akácie. Střední a jižní Saharu pokrývají suché savany s druhy Sahelské oblasti.

Jaká Palma se pěstuje na Sahaře?

Hospodářský život vnitřní části Sahary je soustředěn do řady oáz s artézskými studnami. Pěstuje se zde např. datlová palma, zelenina a obilniny. Kde se nachází poušť? Pouště se vyskytují především v oblastech kolem obratníků. Klasickým příkladem pouště je Sahara či Arabská poušť. Kromě těchto tzv. horkých pouští existují také polární pouště v Grónsku či Antarktidě, tzn.

Co to je vegetace?

Vegetace jsou fytocenózy rostoucí na daném území, neboli rostlinná pokrývka daného území (např. tropický deštný les, savana). Co se pěstuje v oázách? V okolí vodních zdrojů roste vegetace, k nejčastějším rostlinným druhům zde patří například datlové palmy, fíkovníky, olivovníky nebo tamaryšky. Ve větších oázách se pěstují i běžné zemědělské plodiny – nejčastěji obilniny, proso nebo vinná réva.

Co roste v pouští?

Typická je tu palma datlová, pěstuje se třtina cukrová, rýže, bavlník. Rostou tu akácie, kávovník (Arabie) a lotos. V oblastích pouští Sonory a jižní Kalifornie jsou polopouště s křovisky a opunciemi (Larrea mexicana, Prosopis juliflora, Acacia Gregii atd.) a kaktovitými, zastoupenými druhy rodů Yucca. Co se chová v Sahelu? Vykazuje velké rozdíly v rámci Sahelu. Převážně se zde jedná o extenzívní rostlinnou výrobu a kočovný chov dobytka, jako např. hovězího dobytka, ovcí, koz, velbloudů, drůbeže a lov ryb. Rostlinná výroba se soustřeďuje na pěstování kukuřice, ječmene, pšenice, prosa, sorga ,rýže, jam, batátů, manioku a cukrové třtiny.

Také, co roste na sahaře?

Mohou vznikat oázy, kde se pak pěstují především datlovníky (Phoenix dactylifera), ale i další ovocné stromy a na pečlivě zavlažovaných políčkách i zelenina, luštěniny a obilí. Vegetace v poušti nechybí. Velmi málo je jí v pohyblivých dunách a hamadě.

By Damle Lipovsky

Kolik zrnek Pisku má Sahara? :: Co je panel oznámení?
Užitečné odkazy