Domovská stránka > C > Co Se Používá K Výrobě Polovodičů?

Co se používá k výrobě polovodičů?

Mezi polovodiče patří prvky křemík, germanium, selen, sloučeniny arsenid galia GaAs, sulfid olovnatý PbS aj. Většina polovodičů jsou krystalické látky, existují však také polovodiče amorfní (některá skla). Polovodiče se využívají u elektronických součástek.

Přečtěte si více

Jak vzniká PN přechod?

PN přechod je vytvořen difuzí materiálu typu P do materiálu typu N. Materiál typu P potom pronikne rovnoměrně do materiálu typu N. PN přechod může být připojen v závěrném, nebo propustném směru, proto propouští proud jedním směrem, jako výše zmíněné hradlo. Jak rozdělujeme polovodičové součástky? Polovodičové součástky jsou zejména: Diody. Bipolární tranzistory. Unipolární tranzistory.

Co způsobuje vodivost polovodičů?

Vodivost je způsobena vznikem volných elektronů a děr, volných elektronů a děr je stejný počet. Vlastní polovodič je polovodič s vlastní vodivostí. Pro praktické využití je ovšem hustota volných elektronů a děr malá a je proto nutné zvýšit množství volných elektronů nebo děr. Když to vezmeme v úvahu, proč se přidávají příměsy do polovodičů? I velmi malé množství příměsových atomů v čistém polovodiči zvyšuje jeho vodivost velmi značně. Například přidáme-li do čistého krystalického křemíku atomy příměsi v koncentraci 1 atom příměsi na 108 atomů křemíku, zvýší se vodivost křemíku tisíckrát.

Podle toho, jaký mají polovodičové součástky hlavní úkol?

2. Jaký mají polovodičové součástky hlavní úkol? Hlavním úkolem polovodičových součástek je zjednodušení elektrických obvodů. Bez nich by byly elektrické obvody mnohem větší. Jak funguje přechod PN? Kladný pól zdroje je připojen na polovodič typu P, záporný pak na polovodič typu N. Na přechodu PN je pak vytvořeno elektrické pole, které svými silami způsobuje difúzi děr a volných elektronů do přechodové vrstvy, odpor vrstvy klesá, obvodem protéká propustný proud.

Jak vzniká Hradlová vrstva?

V přechodu téměř chybějí částice, které by mohly vést proud. Přechod PN je velmi tenká vrstva, která působí jako izolant. Vzniká tzv. hradlová vrstva, v níž působí elektrické pole z oblasti N do oblasti P a brání pohybu volných nábojů. Můžete se také zeptat, jakou vlastnost má pn přechod? P-N. Má zajímavou vlastnost – propouští proud jen jedním směrem. obvodu s přechodem P-N proud prochází a hovoříme o zapojení v propustném směru. s přehodem P-N proud neprochází a hovoříme o zapojení v závěrném směru.

Jak zvýšit vodivost polovodiče?

Vhodnou metodu, jak zvýšit vodivost polovodiče, je nahrazení některých atomu polovodiče prvky jinými, nejlépe ze 3. skupiny (polovodič typu P) nebo 5. skupiny (polovodič typu N) periodické tabulky.

By Romeon Quash

Jak vzniká nevlastní vodivost polovodiče? :: Jak změřit okna při výměně?
Užitečné odkazy