Domovská stránka > J > Jak Zvuk Vznika?

Jak zvuk vznika?

Vznik zvuku

Zvuk vzniká kmitáním tělesa. Rozlišujeme dva základní zvuky: tón (periodické kmitání tělesa) a hluk (neperiodické kmitání tělesa).

Přečtěte si více

Jaký je rozdíl mezi tónem a zvukem?

Zvuky můžeme rozdělit na tóny a hluky. Tóny bývají označovány jako zvuky hudební, hluky jako zvuky nehudební. Tóny vznikají při pravidelném, v čase přibližně periodicky probíhajícím pohybu – kmitání. Při jejich poslechu vzniká v uchu vjem zvuku určité výšky, proto se tónů využívá v hudbě. Také, co je to tón? Tón je v akustice a v hudbě zvuk s periodickým nebo alespoň přibližně periodickým průběhem kmitů, který vzniká pravidelným chvěním (struny, vzduchového sloupce, ozvučné desky, hlasivek, membrány, apod.). Vlastnostmi tónu v hudbě jsou výška, délka, síla a barva.

Podle toho, co je to zdroj zvuku?

Zdrojem zvuku je chvění pružných těles, které se přenáší do okolního prostředí a vzbuzuje v něm zvukové vlnění. Např. chvění ladičky vyvoláme úderem do jednoho jejího ramene. Jak vzniká zvuk v Píšťalce? varhanní píšťaly, píšťalky, flétny, dráty ve větru. Prudká změna tlaku – při blesku se vzduch ohřeje a vznikne přetlak, vzduch se roztáhne, vytvoří se podtlak, šíří se vrstvy zředěného a zhuštěného vzduchu; výstřel z pušky, otvírání láhve se syceným nápojem, mlaskání.

Jak vnímáme zvuk?

Sluchové pole (nebo oblast slyšitelnosti) je rozsah všech zvuků, které dokáže lidské ucho vnímat. Vnímání zvuku je u člověka omezeno slyšitelnými frekvencemi (přibližně 16–20 000 Hz). U každé frekvence je odlišný rozdíl intenzit, jež slyšíme. Lidský sluchový orgán je nejcitlivější v oblasti frekvencí 1–5 kHz. Co to je Ozvena? Ozvěna (též echo) je akustický jev, který vzniká odrazem zvuku od rozlehlé překážky. Odražený zvuk poté posluchač vnímá zpožděně. Vhodnou překážkou pro vznik ozvěny je například skála, dno studny, jeskyně, dno propasti nebo vnitřek rozlehlé budovy.

Co je to sluch?

Sluch je jedním z pěti smyslů, založený na percepci (zpracování a vedení) akustických (zvukových) podnětů. Jeho podstatou je transformace mechanických zvukových vln na elektrické akční potenciály. Tak co to je frekvence? Frekvence představuje hodnotu kolikrát proud změní směr za sekundu. Měří se v Hertzích (Hz), mezinárodní jednotce měření, kde 1 Hertz je roven 1 cyklu za sekundu. Hertz (Hz) = jeden Hertz je roven jednomu cyklu za sekundu. Cyklus = jeden úplný vlnový průběh střídavého proudu nebo napětí.

Tak co to je hlasitost?

Hlasitost – hladina intenzity zvuku

K hodnocení sluchového vjemu slouží fyzikální veličina hladina intenzity zvuku.

By Runstadler Swestka

Co to je akord? :: Jak vybrat MIDI kontroler?
Užitečné odkazy