Domovská stránka > J > Jak Vzniká Pn Prechod?

Jak vzniká PN prechod?

PN přechod je vytvořen difuzí materiálu typu P do materiálu typu N. Materiál typu P potom pronikne rovnoměrně do materiálu typu N. PN přechod může být připojen v závěrném, nebo propustném směru, proto propouští proud jedním směrem, jako výše zmíněné hradlo.

Přečtěte si více

Jakou vlastnost má PN přechod?

P-N. Má zajímavou vlastnost – propouští proud jen jedním směrem. obvodu s přechodem P-N proud prochází a hovoříme o zapojení v propustném směru. s přehodem P-N proud neprochází a hovoříme o zapojení v závěrném směru. Kolik prechodu PN má Polovodicova dioda? Polovodičová dioda se skládá ze dvou příměsových polovodičů - jeden polovodič je typu N (katoda) a druhý polovodič je typu P (anoda). Na rozhraní polovodičů vznikne přechod P-N (hradlová vrstva), který v ideálním případě propouští proud pouze jedním směrem.

Tak jak se získává polovodič typu p?

Polovodiče typu P (s pozitivními nositeli proudu) mají krystalickou mřížku znečištěnou nepatrným množstvím cizích atomů (akceptorů), schopných vázat valenční elektrony původní krystalické mřížky. Tím se vytvářejí prázdná místa po elektronech, která můžeme považovat za kladně nabité díry. A další otázka, jak rozdělujeme polovodičové součástky? Polovodičové součástky jsou zejména: Diody. Bipolární tranzistory. Unipolární tranzistory.

Za jakých podmínek vedou polovodiče proud?

elektrický proud vedou pouze volné elektrony. v krystalové mřížce je velký počet volných elektronů při zahřátí se zvětšuje jejich odpor. osvětlení nemá vliv na jejich vodivost. Pokud jde o to, které prvky řadíme mezi polovodiče? Polovodičové materiály a jejich základní vlastnosti

Mezi elementární polovodiče patří zejména křemík, germanium, selen a další prvky ze 4 skupiny periodické tabulky. Křemík krystalizuje v diamantové krystalové mřížce, je rozšířen v přírodě ve formě sloučenin (zejména jeho oxidů), ale nevyskytuje se v čisté formě.

Co je to polovodič typu P?

Polovodič s děrovou vodivostí se označuje jako typ P. Zabuduje-li se do krystalové mřížky křemíku atom trojmocného prvku jako je například Indium, chybí mu jeden valenční elektron pro plné obsazení kovalentní vazby se čtyřmi atomy křemíku. Vznikne díra bez vzniku volného elektronu. Jaké dvě vodivosti rozlišujeme u polovodičů? V látkách rozlišujeme elektronovou vodivost – nositeli proudu jsou elektrony, a vodivost iontovou – nositeli proudu jsou ionty. Elektronová vodivost je typická pro kovové vodiče a polovodiče.

Kde se používají polovodičové součástky?

Polovodičové součástky – dioda, bipolární a unipolární tranzistor, diak, triak, tyristor. Základní zapojení a činnost. - používají se v měřící technice, jako přijímače v optických spojích apod.

By Osborn Jessamy

Kdy čteme v jako f? :: Jak vzniká nevlastní vodivost polovodiče?
Užitečné odkazy