Domovská stránka > J > Jak Funguje Fifo?

Jak funguje FIFO?

Ocenění skladových zásob metodou FIFO funguje na principu, že při výdeji zásob vydáváme ty nejstarší zásoby, které máme na skladě, stejně tak, jako v předchozím příkladu používá kuchař nejdříve starší potraviny a až ke konci přichází na řadu ty, které jsou nové.

Přečtěte si více

Jak oceňujeme zásoby?

Ocenění při pořízení nakupovaných zásob

Nakupované zásoby oceňujeme podle ZoÚ skutečnými pořizovacími cenami, tj. cenou pořízení + vedlejšími pořizovacími náklady. Pořizovací cena se používá pro oceňování majetku pořízeného nákupem. Můžeme ji rozdělit na cenu pořízení a náklady s pořízením související.
Podle toho, jak uctovat zásoby? Záznamy o pořízení a výdajích zásob se nejprve shromažďují na účtech třídy 1 a až poté se vyskladňují do spotřeby. Použití tohoto způsobu je podmíněno důsledným vedením skladové evidence. V průběhu roku se účtuje pořízení a výdaje zásob rovnou do spotřeby (nákladů) a na konci účetního období se provede inventura.

Jak účtovat materiál?

Materiál. Nákup materiálu se účtuje na účet 111 – Pořízení materiálu (111/321 nebo 111/211). Na něm se shromažďují i vedlejší pořizovací náklady. V případě materiálu pořízeného vlastní výrobou účtujete v příjemce na vrub účtu 111 a ve prospěch účtu 585. Podle toho, co patří do materialu? Mezi materiál patří například:

  • suroviny a základní materiál.
  • pomocné a provozovací látky.
  • pohonné hmoty.
  • náhradní díly.
  • palivo.
  • obaly.
  • „drobný majetek“

Jak účtovat přecenění zásob?

S každou změnou pevných cen je pak nutné skladové zásoby přecenit novou pevnou cenou. Rozdíl vzniklý při přecenění zásob je účetní jednotkou účtován taktéž na účet cenových odchylek. Co všechno patří do zásob? Zásoby jsou dle českých účetních předpisů členěny do několika položek. Primárně patří do zásob položka materiálu, která zahrnuje: suroviny, pomocné látky, provozovací látky, náhradní díly, obaly a obalové materiály.

Lidé se také ptají, jak zaúčtovat přebytek na skladě?

Pokud dojde k přebytku zásob vyrobených vlastní činností, používáme účty skupiny 58X – Změna stavu zásob vlastní činnosti a aktivace. Toto platí jak pro účtování způsobem A, tak i pro způsob B. Jak se účtuje pořízení zboží? Během roku se při pořízení zboží účty zásob vůbec nepoužívají a veškeré nákupy se účtují rovnou do nákladů na účet 504 – prodané zboží. Na konci účetního období se pak z tohoto účtu odúčtuje hodnota neprodaného zboží na účet 132 – zboží na skladě a v prodejnách, zápis MD 132/ D 504.

A další otázka, co je inventarizace zásob?

V rámci inventarizace se porovnává hodnota všeho majetku a všech závazků, jakou jsou v účetnictví oceněny. Inventarizace pak účetní jednotky provádějí k okamžiku, ke kterému se sestavuje účetní závěrka, a to ať řádná nebo mimořádná, příp. mezitimní.

By Law Deuell

Jak uctovat prebytek materialu? :: Co je to transformace vědomí?
Užitečné odkazy