Domovská stránka > J > Jak Padlovat Na Lodi?

Jak Padlovat na lodi?

Technika pádlování

  1. Je důležité si uvědomit, že netáhneme pádlo dozadu podél lodi, ale přitahujete sebe a loď dopředu k pádlu.
  2. Pádlo musí být co nejvíce ve vertikální poloze.
  3. Vertikální poloha platí pro příčný i podélný směr záběru pádla.
  4. Táhněte pádlo rovnoběžně s kýlem lodi.

Přečtěte si více

Jak se řídí raft?

Raft se ovládá pomocí pádel. Pokud je posádka raftu složena z dětí i dospělých, ideální je, když raft ovládá kormidelník, který sedí na zádi. Kormidelník má na starosti zatáčení raftu, a to pomocí pádla. List pádla se natočí rovnoběžně s osou lodi. A další otázka, jak se pádluje? Pádlo držíme horní rukou za hlavičku nadhmatem, přičemž palec drží hlavičku v poloze proti prstům (zespodu hlavičky). Výšku uchopení pádla spodní rukou zkontrolujeme tak, že upažíme a paže ohneme v loktech do pravého úhlu. Rozpětí takto ohnutých paží je poloha, ve které držíme pádlo při pádlování.

Tak jak se jezdí na kanoi?

Otevřenou kánoi opatrně položíme na břeh, přejdeme ke středu, uchopíme ji proti sobě za luby a spouštíme zádí na vodu po proudu. Čím více proud unáší záď, tím rychleji ručkujeme po lubech k přídi. Nakonec zadák uchopí loď za špici a přitáhne ke břehu. Co dělá zadák? Zadák přitahuje vpředu především tehdy, proudí-li voda kolmo k lodi relativně na jeho stranu, tedy při nájezdu do proudu nebo do vracáku, ale je možné i ulamovat s dostatečným náklonem a pádlem dál od lodi. Zadák ulamuje vzadu pro udělení prvního impulzu k točení.

Jak kormidlovat loď?

Důležitým pravidlem je to, že loď by měla být obrácena špicí proti proudu jak při nastupování, tak při vystupování. Důvod je velmi jednoduchý. První nastupuje vždy kormidelník (zadák, kormidlo – sedí vždy vzadu), který musí být připraven po odražení od břehu řídit loď a háček (ten vpředu) ji drží -obr. Jak Padlovat na pramici? Pádlo musí být ve vodě v kolmé poloze co nejdéle. Když se trup napřímí a spodní ruka dosáhne jeho úrovně, přestá- vá tah a trup i paže se uvolňují. List pádla je pohybem lodi unášen ještě kousek dozadu za tělo, paže plynu- le vytahují pádlo z vody a nasazují k dalšímu záběru.

Také, kde sedi háček na lodi?

Háček je totiž označení jednoho z dvou členů posádky kánoe – toho, který sedí vpředu. Jak jet Vltavu? Tudíž se vždy pouští optimální množství vody. Obvyklý průtok je v létě cca 6 – 10 m3/s. Ideální průtok pro sjíždění je do 40m3/s. Nad přehradou Lipno je sjízdný úsek horní Vltavy z Lenory do Nové Pece, který lze sjet za 1 až 2 dny.

Jak se sjíždí Vltava?

Doporučené trasy sjíždění Vltavy

  • Šestidenní putování - Lenora - Boršov n/Vltavou.
  • Šestidenní putování - V.Brod - Boršov - Lenora - Nová Pec.
  • Čtyřdenní putování - Vyšší Brod - Boršov n/Vltavou.
  • Dvoudenní putování - Vyšší Brod - Český Krumlov.
  • Dvoudenní putování - Český Krumlov - Boršov n/Vltavou.

By Lela Barak

Jak se jede Vltava? :: Co to je mechanika?
Užitečné odkazy