Domovská stránka > J > Jak Se Ptame Na Předmět?

Jak se ptame na předmět?

Na předmět se můžeme ptát pouze pádovými otázkami, předmět se může nacházet v jakémkoliv pádu kromě 1. pádu (v 1. pádu je vždy podmět) a 5. pádu (oslovení).

Přečtěte si více

Jak poznat větný člen?

Větný člen je nejmenší jednotka větné struktury. Pozná se podle toho, že se dá ve větě přesunout jen jako celek. Slova se mluvnicky spojují ve věty, stávají se větnými členy a tvoří mluvnickou výstavbu věty. Větným členem se stává každé plnovýznamové slovo, které vstoupí do věty a získá tak svoji větnou funkci. Co rozviji přísudek? Přísudek. Pro přísudek platí: Vyjadřuje činnost nebo stav podmětu. Může být vyjádřen: slovesem, slovesem a zvratným zájmenem se/si, několika slovesy, slovesem a přídavným/podstatným jménem.

Co je to podmět Rozvitý?

Podmět rozvitý – jedná se o podmět, který je dále rozvit dalším členem. Zelenooká Markéta plave. Zpěvní ptáci létají pod okny. Co dělá podmět? Vyjadřuje činnost nebo stav podmětu. Může být vyjádřen: slovesem, slovesem a zvratným zájmenem se/si, několika slovesy, slovesem a přídavným/podstatným jménem. Ptáme se na něj: Co dělá podmět? (Na stromě rostou jablka.

Když to vezmeme v úvahu, co se určuje u přísudku?

Přísudek – druhy přísudku a jak ho poznat ve větě

  1. PŘÍSUDEK SLOVESNÝ JEDNODUCHÝ: SLOVESNÝM přísudkem je SLOVESO.
  2. PŘÍSUDEK SLOVESNÝ SLOŽENÝ: SLOVESNÝM přísudkem je SLOVESO.
  3. PŘÍSUDEK JMENNÝ SE SPONOU:
  4. PŘÍSUDEK JMENNÝ BEZE SPONY (neslovesný):
Na čem závisí příslovečné určení? Příslovečné určení je rozvíjející větný člen, který je závislý na slovese, přídavném jméně nebo příslovci. Vyjadřuje okolnosti nebo vztahy, za kterých probíhá děj. Podle toho se dělí na: místa, času, způsobu, míry, příčiny/důvodu, účelu, podmínky, přípustky.

Na jaký slovní druh se ptáme jak?

Příslovce. Tento slovní druh vyjadřuje bližší okolnosti děje, proto rozvíjí sloveso, kterým se na něj ptáme. Hlavní otázky jsou tedy: kam, kdy, kde a jak. Na čem závisí přívlastek? Přívlastek. Je to větný člen, který závisí na podstatném jméně a blíže jej určuje, vymezuje jeho význam a tvoří s ním skladební dvojici. Na přívlastek se ptáme tázacími zájmeny – jaký, který nebo čí (jsou spojena s řídícím podstatným jménem).

Který mluvnické kategorie?

druhy zájmenpříklady
přivlastňovacímůj, tvůj, jeho, její, náš, váš, jejich, svůj
ukazovacíten, tenhle, tento, onen, takový, týž, tentýž, sám
tázacíkdo, co, jaký, který, čí
vztažnákdo, co, jaký, který, čí, jenž
3 další řádky

By Ralph Pistulka

Jak se dělá hypertextový odkaz? :: Co se určuje u předmětů?
Užitečné odkazy