Domovská stránka > J > Jak Funguje Caesarova Šifra?

Jak funguje Caesarova šifra?

Princip Caesarovy šifry je založen na tom, že všechna písmena zprávy jsou během šifrování zaměněna za písmeno, které se abecedně nachází o pevně určený počet míst dále (tj. posun je pevně zvolen). Počet možných variant klíče této šifry je o jedna menší než počet písmen (znaků) v použité abecedě.

Přečtěte si více

Jak se luští šifry?

Jak šifry řešit?Pomůže šifrovací desatero.

  1. Prozkoumejte, co vše na ní je.
  2. Zkoušejte nejdřív jednodušší principy.
  3. Řekněte si jasně, co chcete vyzkoušet (jaký nápad) a rozumně dlouhou dobu s ním zkuste pracovat.
  4. Neupínejte se na jednu myšlenku.
  5. Brainstormujte.
  6. Buďte podezíraví.
  7. Nebuďte paranoidní.
Co to jsou šifry? Základní pojmy. Slovem šifra nebo šifrování se označuje kryptografický algoritmus, který převádí čitelnou zprávu neboli prostý text na její nečitelnou podobu neboli šifrový text.

Kdo je Kryptolog?

Lidé zabývající se navrhováním, užíváním a zkoumáním kryptografie jsou kryptografové. Prvotním a hlavním cílem kryptografie byl rozvoj algoritmů použitelných k zašifrování zprávy před ostatními s výjimkou strany vysílající a přijímající. Jaké slovo se skrývá v číslicích? Číslice jsou znaky k zapisování čísel, podobně jako písmena jsou znaky k zapisování slov. A například znak „5“ může být číslem pět i číslicí pět, podobně jako „a“ může být prvním písmenem abecedy nebo také slovem (spojkou) a. Ne vždy jsou však oba pojmy důsledně rozlišovány, někdy jsou zaměňovány.

Jak vymyslet šifru?

Vytvořte šifru.

Najděte buňku, v níž se nachází první písmeno vašeho vzkazu, a jeho linie obkreslete do šifrované verze zprávy. Pokud je písmeno, které máte v úmyslu zašifrovat, až druhé v pořadí, udělejte v šifrované verzi tečku. Postup opakujte pro každé jednotlivé písmeno.
Jak na šifrování? Nejjednodušším způsobem je pak napsat zprávu například ve Wordu, takto získaný soubor následně zašifrovat vhodným programem a zašifrovaný soubor přiložit ke zprávě jako přílohu. Heslo pro dešifrování je pak potřeba druhé straně zaslat jiným způsobem, například prostřednictvím SMS.

Co je soukromý klíč?

Privátní (soukromý) klíč je část šifrovacího klíče, který slouží k asymetrickému šifrování informací a identifikaci protistrany. Jeho protějškem je tzv. veřejný klíč (public key). Můžete se také zeptat, co je veřejný klíč? Uživatel, který chce utajovat svou komunikaci s kolegy, zveřejní klíč určený pro šifrování. Vystaví jej například na své webové stránce, zapíše na specializovaný server veřejných klíčů, připojuje jej ke svým e-mailům, zkrátka snaží se o jeho co nejširší rozšíření. Tento klíč se stává veřejným klíčem.

Jak obnovit text?

Text polí, záhlaví, zápatí, poznámky pod čarou a vysvětlivky jsou však uchovány jako prostý text.

  1. V aplikaci Word vyberte nabídku Soubor a v ní klikněte na Otevřít.
  2. V poli Soubory typu klikněte na Obnovení textu z libovolného souboru(.).
  3. Vyberte dokument, ze kterého chcete text obnovit.
  4. Vyberte Otevřít.

By Natalie Rachnu

Kde sehnat Photoshop? :: Co je to asymetrické šifrování?
Užitečné odkazy