Domovská stránka > C > Co Je To Asymetrické Šifrování?

Co je to asymetrické šifrování?

Asymetrická kryptografie (kryptografie s veřejným klíčem) je v informatice typ kryptografických algoritmů, ve kterých se používá dvojice kryptografických klíčů. Algoritmus využívá jednosměrnou funkci, která znemožňuje použití stejného klíče pro šifrování i dešifrování.

Přečtěte si více

Jaký je rozdíl mezi symetrickým a asymetrickým šifrováním?

Symetrické šifrování se používá k udržení důvěrnosti zpráv. Asymetrické šifrování se používá k bezpečné distribuci klíče relace. Asymetrické šifrování dokáže vyřešit většinu problémů symetrického šifrování. Také, jak funguje rsa? Jedná se o asymetrickou šifru, která je založena na Eulerově větě, a která je použitelná jak pro šifrování, tak pro podepisování dokumentů. RSA je jedním z nejrozšířenějších algoritmů na světě využívající veřejný klíč. Každý uživatel internetu používá RSA nebo jeho variantu, aniž by si to uvědomoval.

Jaké klíče používá symetrické šifrování?

Symetrické šifry se často používají společně s asymetrickými. Obvyklé použití je takové, že otevřený text se zašifruje symetrickou šifrou s náhodně vygenerovaným klíčem. Tento symetrický klíč se zašifruje veřejným klíčem asymetrické šifry, takže dešifrovat data může pouze majitel tajného klíče dané asymetrické šifry. Co realizuje Vernamova Šifra? Posloupnost 5, 1, 14, 24, 9, 0, 3, 9, 19 je klíčem k rozluštění zprávy. Kdo ji zná, dokáže snadno posunout písmena opačným směrem a získat původní text. Bez znalosti klíče je luštění odposlechnuté zprávy nemožné.

Co je Kryptoanalýza?

Kryptoanalýza (z řeckého kryptós – „skrytý“ a analýein – „uvolnit“ či „rozvázat“) je věda zabývající se metodami získávání obsahu šifrovaných informací bez přístupu k tajným informacím, které jsou za normálních okolností potřeba, tzn. především k tajnému klíči. Jak zašifrovat zprávu do textu? Nejprve do pole „Napište text...“ zadejte vstupní text (překladač překládá i písmena s háčky a čárkami). Následně v řádcích tlačítek „Úprava textu“ nebo „Šifrování“ pod vstupním textem vyberte způsob úpravy textu nebo šifrování a můžete šifrovat. Upravený text se následně objeví v okně pod tlačítky.

Který klíč použijeme v asymetrické kryptografii k šifrování když chceme prokázat autenticitu?

symetrické algoritmy, kde se pro zašifrování i dešifrování používá stejný kryptografický klíč; asymetrické algoritmy, které používají odlišný klíč pro zašifrování (veřejný klíč) i pro dešifrování (soukromý klíč). Může se také zeptat, kdo musí znát tajný kryptografický klíč který se používá v symetrické kryptografii? Symetrická a asymetrická kryptografie

Šifrovací klíč bývá veřejný (public key), zatímco dešifrovací klíč bývá soukromý (private key, česky se mu také často říká „tajný klíč“) a znám jenom svému držiteli. Tedy zasílaní šifrovaných zpráv konkrétnímu adresátovi je umožněno všem, zatímco dešifrovat je může jenom on sám.

A další otázka, jak rozšifrovat text?

Jednoduché rozšifrování textu (Caesarova šifra, ROT13). Princip tohoto šifrování je založen na tom, že každé písmeno zprávy je během šifrování zaměněno za písmeno, které se abecedně nachází o pevně určený počet míst dále. Více o Caesarově šifře na Wikipedii zde nebo o ROT13 zde.

By Burnaby

Jak funguje Caesarova šifra? :: Co to je aplikační server?
Užitečné odkazy