Domovská stránka > C > Co To Je Akord?

Co to je akord?

Akord je souzvuk minimálně tří, maximálně 7 tónů. Ovšem ne jakýchkoliv tónů. Třeba tóny C, D, E jsou sice tři, ale akord netvoří. Akordy se odvozují od stupnic.

Přečtěte si více

Jak vypadá nota Půlová?

Tečka za notou přidává polovinu k hodnotě noty – půlová nota s tečkou reprezentuje tři doby, čtvrtka s tečkou jeden a půl doby. Teček může být i více; každá další přidává polovinu hodnoty předchozí – půlová nota se dvěma tečkami reprezentuje tři a půl doby, se třemi tečkami tři a tři čtvrtě doby. Co je nejčastějším zdrojem zvuku? Zdrojem zvuku je nejčastěji kmitající se těleso.

Hluk - nepravidelné (neperiodické) kmitání – šum, vrzání, skřípění, křik, atd.

Jaká je jednotka zvuku?

Decibel je jednotka nejznámější svým použitím pro měření hladiny intenzity zvuku, ale ve skutečnosti se jedná o obecné měřítko podílu dvou hodnot, které se používá v mnoha oborech. Co je to hlasitost zvuku? Dané intenzitě zvuku o určité frekvenci přiřazujeme subjektivně hlasitost. Pro kvantitativní vyjádření hlasitosti se používá jednotka fón (Ph), která byla určena měřením křivek stejné hladiny hlasitosti (izofóny) u zdravých osob. Každá křivka odpovídá stejnému sluchovému vjemu při různých frekvencích.

Jak vzniká zvuk při letu hmyzu?

Odpověď Bzučení vos, včel, much nebo komárů nevyhnutelně vzniká během vibrací (chvění) jejich blanitých křídel. Zvuk vydávaný hmyzem je tím vyšší, čím vyšší je frekvence mávání křídly. A další otázka, jak vzniká zvuk v různých hudebních nástrojích? U hudebních nástrojů se jako zdroje zvuku používají struny, tyče, desky, membrány, píšťaly. Struny jsou napjatá pevná vlákna, upevněná na obou koncích. Struny se rozechvívají smyčcem (housle), drnkáním (kytara) nebo nárazem (klavír).

Lidé se také ptají, jak se šíří zvuk ve vzduchu?

Šíření zvuku v prostoru

Ve volném vzduchu se zvuk šíří od zdroje volně všemi směry dle zmiňovaného Huygensova principu. Je-li zdroj zvuku malý, mají vlnoplochy tvar koule, je-li zdroj zvuku například rozměrná deska, jsou vlnoplochy rovinné.
Jak slysi clovek? Sluch u člověka

Člověk dokáže slyšet frekvence přibližně v rozmezí 20 Hz až 20 kHz. Někteří mladí lidé dokážou slyšet frekvence mírně nad 20 kHz, naopak s přibývajícím věkem se horní hranice snižuje. Běžný lidský hlas má frekvenci zhruba od 200 Hz do 800 Hz. Také schopnost rozeznávat jednotlivé tóny se u lidí různí.

Může se také zeptat, jak vzniká hluk?

Jako hluky označujeme nepravidelné vlnění vznikající jako složité nepravidelné kmitání těles nebo krátké nepravidelné rozruchy (srážka dvou těles, výstřel, přeskočení elektrické jiskry apod.). I hluky jsou využívány v hudbě, neboť k nim patří i zvuky mnoha hudebních nástrojů, především bicích.

By Mun Tippen

Co to je záhlaví? :: Jak zvuk vznika?
Užitečné odkazy