Domovská stránka > K > Kam Patří Sluneční Soustava?

Kam patří sluneční soustava?

Sluneční soustava je součástí Galaxie tradičně též nazývané Mléčná dráha. Ta je dále součástí tzv. Místní skupiny galaxií, kam patří galaxie M 31 v Andromedě a přes 30 dalších menších vesmírných objektů.

Přečtěte si více

Jaká je nejbližší planeta Země?

PlanetaVzdálenostVelikost poloměr
Venuše108 mil.km6052km
Země150 mil.km6378km
Mars228 mil.km3396km
Jupiter778 mil.km69911km
Proč už není Pluto planeta? Pluto však sdílí svoji oblast prostoru s jinými podobně velkými tělesy (trans-neptunickými asteroidy), nesplňuje tedy druhou podmínku definice, a titul „planeta“ mu byl po 76 letech odebrán. Od roku 2006 je tak Pluto jedním ze zástupců nové skupiny těles Sluneční soustavy, a patří tudíž mezi „trpasličí planety“.

Může se také zeptat, co je součástí sluneční soustavy?

Systém tvoří především 8 planet, 5 trpasličích planet, přes 150 měsíců planet (především u Jupitera, Saturnu, Uranu a Neptuna) a další menší tělesa jako planetky, komety, meteoroidy apod. Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé pod názvem Slunce, ve kterém se nachází naše domovská planeta Země. Jaké je složení Slunce? Stáří Slunce se odhaduje na 4.55 miliard let a mělo by zářit ještě dalších 7 miliard let. Chemické složení je poměrně jednoduché - tvoří je 71.6 % vodíku, 27 % hélia a zbývajících 1,4 % připadá na ostatní prvky.

Jaká je nejbližší hvězda k Zemi?

Ne, vlastně se jmenuje Proxima Centauri, ne Alfa Proximus, Proxima Centauri, je tedy mnohem menší hvězda. To je tedy nejbližší hvězda. A tento celý shluk hvězd, nejblíž k nám, je okolo 4,2 světelných let daleko. A další otázka, která planeta je nejchladnější? Uran je nejchladnější planetou sluneční soustavy.

Jaká je největší planeta ve vesmíru?

Astronomové zjistili, že v planetární soustavě hvězdy Kepler-88 je vedle dvou již známých planet ještě třetí, a to obří. Odhadují, že má třikrát větší hmotnost než největší planeta Sluneční soustavy Jupiter. Vědeckou zprávu o objevu této planety s označením Kepler-88 d zveřejnil odborný časopis Astronomical Journal. Jaká je největší planeta? Mars - Mars je čtvrtá planeta sluneční soustavy, druhá nejmenší planeta soustavy po Merkuru. Jupiter - Planeta Jupiter je největší planetou sluneční soustavy. Jupiter stejně jako Saturn, Uran a Neptun jsou plynné planety. Jupiter má kolem sebe slabé prstence.

Co je největší planeta?

Jupiter patří mezi obří plynné planety. Je to největší planeta sluneční soustavy. Hmotnost Jupitera je 318krát větší než hmotnost Země.

By Ramberg

Na které planetě je nejdelší rok? :: Jak programovat aplikaci do mobilu?
Užitečné odkazy