Domovská stránka > J > Jak Dělíme Vlnění?

Jak dělíme vlnění?

Pokud je amplituda rovnoběžná se směrem šíření vlnění, pak se mluví o podélném (longitudálním) vlnění. Je-li amplituda vlnění kolmá ke směru šíření vlnění, mluví se o vlnění příčném (transverzálním). Zachovává-li se přitom směr kmitů příčného vlnění v jedné rovině, hovoří se o vlnění polarizovaném.

Přečtěte si více

Jaké programy vysílá Praděd?

Multiplex 2 s programy Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool a TV Barrandov plánuje zahájil vysílání z Pradědu 31. října 2011. Už koncem července 2011 se přidal multiplex 3, který nyní obsahuje televizi Prima love a křesťanské Rádio Proglas. Jakou rychlostí se šíří elektromagnetické vlny? Elektromagnetické vlny procházející vzduchem jsou téměř stejně rychlé jako ve vakuu. Rychlost elektromagnetických vln ve vodě je 225 000 000 m·s−1 (n = 1, 33) a ve skle 200 000 000 m·s−1 (n = 1, 53) .

Jakou rychlostí se šíří elmag vlny?

Může se šířit nejen v hmotném prostředí, ale i ve vakuu. Rychlost elektromagnetického vlnění ve vakuu (c = 300 000 km/s) je podle Einsteinovy teorie relativity nejvyšší dosažitelnou rychlostí ve vesmíru. Jak vznikají elektromagnetické vlny? V okolí vodiče, kterým protéká střídavý proud, vzniká proměnné magnetické pole. Změny tohoto magnetického pole vyvolávají proměnné elektrické pole, změny elektrického pole způsobují opět vznik magnetického pole, … Obě pole se stále mění a šíří se současně do prostoru – vzniká elektromagnetická vlna.

Jak vzniká krátká vlna?

Během dne se totiž v důsledku dopadajícího slunečního světla mění ionizace molekul v atmosféře a tím i podmínky šíření krátkých vln. V ranních a večerních hodinách jsou tak pro příjem nejvýhodnější delší vlnové délky, naopak přes den se lépe šíří vlnové délky kratší. Pokud jde o to, kdo vynalezl radiove vlny? Brzy nato vzduchem vyslalo první slova: v morseovce kódované jméno vědce, který dokázal existenci rádiových vln – Heinricha Hertze. Svůj vynález z roku 1896 si bohužel nedal patentovat a zanedlouho po svém úspěchu se dozvěděl, že majitelem patentu identického zařízení je mladý Ital Guglielmo Marconi.

Co pohlcuje světlo?

Absorpce světla

Když světlo narazí na povrch, část je pohlcena atomy povrchu daného předmětu, přičemž povrch se velmi slabě zahřeje. Každý druh atomu absorbuje určité vlnové délky (barvy) světla. Barva povrchu záleží na tom, které vlnové délky vstřebává a které odráží.
Jak funguje rádio DAB? DAB/DAB+ využívá klasického způsobu šíření signálu pomocí sítě vysílačů, podobně jako je to u DVBT v případě televize. Naproti tomu internetové rádio vysílá pouze na internetu. Nepotřebuje žádné vyhrazené frekvence a kmitočty, nicméně nutnou podmínkou je internetové připojení.

Tak jak naladit rádio dab?

Digitální rozhlasový přijímač vybalíte z krabice, vytáhnete prutovou anténu a zapojíte ke zdroji elektrické energie (mnoho přijímačů umožňuje provoz i na akumulátor). Stiskem tlačítka spustíte automatické ladění, které projde všechny dostupné multiplexy a uloží v nich vysílané rozhlasové stanice.

By Loftis Sizemore

Co je to ethernetový rámec a jaká pole obsahuje? :: Co je to FM?
Užitečné odkazy