Domovská stránka > C > Co Je To Fm?

Co je to FM?

FM je běžně využívána v pásmu VHF pro kvalitní přenos zvuku. Zvuk u klasických analogových televizních soustav je také přenášen za použití frekvenční modulace, pro komerční i radioamatérské komunikační účely je využívána její úzkopásmová forma.

Přečtěte si více

Jaký rozsah má rádiové vlnění?

Rádiové záření

Vlnová délka: 30 km – 1 m Dělení: Podle hodnoty vlnové délky se rádiové vlny dále dělí na dlouhé vlny, střední vlny, krátké a velmi krátké vlny. Zdroj: Elektromagnetický oscilátor.
Podle toho, jak funguje vysilac? Vysokofrekvenční signál z vysílače nese nějakou informaci (radio, televize, jiné) v podobě nízkofrekvenčního (modulačního) signálu. Říkáme, že vysokofrekvenční signál neboli nosná vlna je modulován. Modulace nosné vlny probíhá v modulátoru vysílače. Takto modulovaný signál se zesílí a vyzáří anténou do prostoru.

Jak se šíří elektromagnetické vlny?

Vlnění se šíří v úzkém paprsku směrem ke sledovanému objektu a po odrazu od jeho povrchu se vrací zpět k anténě. V přijímači radiolokátoru se zjišťuje doba t, která uplynula od vyslání impulsu, a z toho se určí jeho vzdálenost sledovaného objektu od radiolokátoru. Jak se šíří krátké vlny? Krátké vlny se šíří jako povrchová vlna jen na krátkou vzdálenost. Prostorovou vlnou na jakoukoli vzdálenost. Velmi krátké vlny se šíří jako prostorové vlny, které pronikají ionosférou a používají se ke komunikaci s družicemi. Povrchová vlna umožňuje příjem na přímou viditelnost.

Jak funguje autorádio?

Přenášený akustický (zvukový) signál je tvořen z poměrně nízkých kmitočtů (zhruba 30 Hz – 15 kHz), které by se jako elektromagnetické vlny nedaly vysílat a šířit. Proto se zvukový signál moduluje na podstatně vyšší kmitočty, tzv. nosné vlny, které se snadno vyzáří do prostoru vysílací anténou. Tak co je kmitočtový zdvih? Frekvenční zdvih (frequency deviation) je absolutní maximum rozdílu mezi frekvencí nemodulované nosné vlny a okamžitou frekvencí signálu.

Jaký je princip kmitočtové modulace?

Je třeba si uvědomit, že u frekvenční modulace se převádí okamžitá amplituda modulačního napětí vm(t) na okamžitý kmitočet nosné vlny ωi. Proto hlasitější průběh zvukového signálu (a tedy signálu s větší amplitudou) vyvolá větší frekvenční odchylku okamžitého kmitočtu nosné od její původní hodnoty ωN, než signál tišší. Jaká je vlnová délka radiové vlny pro Bluetooth? Článek pojednává o rádiové části bezdrátového systému Bluetooth pracujícího v pásmu ISM 2,4 GHz.

Jaký rozsah vlnových délek má elektromagnetické vlnění?



BarvaVlnová délkaFrekvence
azurová~ 500 až 520 nm~ 600 až 580 THz
modrá~ 430 až 500 nm~ 700 až 600 THz
fialová~ 380 až 430 nm~ 790 až 700 THz
4 další řádky

By Cynar

Jak dělíme vlnění? :: Jak se počítá omega?
Užitečné odkazy