Domovská stránka > C > Co Znamená Podanie Ruky?

Co znamená Podanie ruky?

Podání ruky je vnímáno jako gesto, že zúčastnění jedinci jsou ochotni spolu komunikovat či jinak interagovat; též ukazuje uznání, respekt či rovnost vůči svému protějšku. Stejně tak neochota nabízenou ruku přijmout je chápána jako neochota k egalitární komunikaci či interakci a je vnímána jako nezdvořilé chování.

Přečtěte si více

Kdy se podava ruka?

Při pozdravu si obvykle podáváme i ruku. Z hlediska etikety je situace trochu složitější při setkání osob opačného pohlaví. Pravidla totiž říkají, že zatímco muž jako první zdraví, žena jako první ruku podává. „Muž jenom pozdraví a čeká, zda mu žena podá ruku. A další otázka, co prozradi stisk ruky? Stisk ruky může být velmi různý, od mdlého přitisknutí až po ocelový stisk. Přitom o člověku prozrazuje řadu věcí. Slabý stisk je ukazatelem chabého zdraví i chatrného psychického stavu, často doprovází obezitu a odborníci ho považují za příznak zvýšeného rizika úmrtí.

Tak co vypovida stisk ruky?

„Pevný stisk naznačuje důvěryhodnost a dominanci,“ tvrdí odborník na nonverbální komunikaci. Dle něj je však třeba dát si pozor na stisk příliš pevný – takový, kdy má druhý pocit, že mu jeho ruku záhy rozdrtíte na prach. Jak podat ruku ženě? Při podání ruky se díváme protistraně do očí, tváříme se přívětivě a podáváme ruku pravou ve svislé poloze, až když jsme v dostatečné vzájemné blízkosti (ideální vzdálenost 60-70 cm). Ruka musí být čistá a nezpocená, pokud je tomu jinak, musíme se omluvit, že bohužel ke stavu své dlaně nemůžeme ruku nabídnout.

Lidé se také ptají, jak se pozná charakter při podávání ruky?

Z jednoho podání ruky většinou nepoznáme, jaký druhý člověk je. Spíše se dozvíme o jeho momentálním rozpoložení. Mezi pevností stisku a silou osobnosti nemusí být vždy přímá úměra. Silná osobnost svému protějšku kosti nedrtí, stisk mu přizpůsobí. Můžete se také zeptat, kdo podává ruku při pohovoru? První tedy podává ruku personalista. A to nejen proto, že je v dané situaci hostitelem, ale také se v tomto případě jedná o společensky významnější osobu. Ruka se nepodává protějšku, který má tzv. „plné ruce práce“ či má své ruce jinak zaměstnány (tašky, kabelky, deštníky aj.).

Kdo komu prvni podává ruku?

Kdy komu podat ruku jako první? Výše společensky postavená osoba podává ruku níže společensky postavené osobě. Šéf podává ruku podřízenému, hostitel podává ruku návštěvě (což je případ podání ruky při přivítání na veletržním stánku). Kdo má první pozdravit? Kdo koho zdraví

Pamatujme si, že muž zdraví ženu, mladší lidé starší osoby a podřízení nadřízené. Toto je zakotveno pevně. Některé možnosti jsou pak individuální. Muž by měl jako první pozdravit ženu i tehdy, je-li to jeho podřízená.

Jak odmitnout podání ruky?

Dáma by měla polibek přijmout, ale může i odmítnout. Jednoduše nechá ruku viset podél těla a nenabídne ji k políbení nebo ji může z ruky muže jemně, ale rázně vytáhnout. Jako první zdraví vždy podřízený nadřízeného, mladší osoba osobu starší společensky méně významná osoba osobu významnější, muž ženu.

By Afra

Jak mít pevný stisk? :: Jak vytvorit detsky účet Apple?
Užitečné odkazy