Domovská stránka > J > Jak Zjistit Puvod Slova?

Jak zjistit puvod slova?

Při zjišťování původu slova, resp. celé jaz. rodiny, etymologie srovnává fonologickou, morfologickou a slovotvornou podobu daného slova se stavem příbuzných slov v jiných jaz. téže ↗jazykové rodiny v jejich různých vývojových etapách, přihlíží přitom k příslušným zákonům a pravidlům jaz.

Přečtěte si více

Lidé se také ptají, z jakého jazyka pochází slovo štrůdl?

To německé, přesněji řečeno v rakouské němčině používané slovo zní skoro stejně jako v češtině, jen se samozřejmě trochu jinak píše - Strudel. První význam tohoto slova ale byl vír, to proto, že původně se tento moučník pekl v podobě jakéhosi šneka či víru. Co znamená slovo Tumlovat? tumlovat se - spěchat, kvaltovat.

Co to je archaismus?

Archaismus je označení pro zastaralý jazykový prvek (ze starého jazyka). Může se jednat o zastaralý prvek fonetiky jazyka (například košulenku místo košile), o zastaralý gramatický tvar (například peku místo peču, -ti jako koncovka infinitivu, např. Pokud jde o to, co to znamená slovo? Slovo je skupina hlásek tvořící ustálený celek a mající určitý ustálený význam, je označované za jednotku slovní zásoby.

Lidé se také ptají, která synonymum?

synonymaEditovat

  • jaký
  • jenž, (knižně, zastarale) an.
Co je to slovní spojení? collocare, spolu-umístit), též slovní spojení je spojení více slov, která spolu souvisejí gramaticky i sémanticky a vytvářejí víceslovné pojmenování. Tvoří tak podobně jako slovo lexikální jednotku.

Co to jsou fráze?

Fráze (z fr. phrase, věta), úsloví, rčení či slovní obrat v češtině znamená ustálenou a často opakovanou větu nebo slovní obrat. V běžné řeči je dnes fráze nejčastěji synonymem pro klišé – bezmyšlenkovitě opakovanou banalitu, která se tak opotřebovala, že už nic neříká, případně může i zastírat skutečný úmysl mluvčího. Co je to ustálené slovní spojení? Frazém neboli frazeologismus je ustálené spojení slovních tvarů slov s vlastním významem. Jedná se například o pranostiku, rčení, pořekadlo, přirovnání či přísloví apod. Frazeologismy většinou výrazně posunují původní význam slov směrem ke zcela jinému smyslu sdělení.

Když to vezmeme v úvahu, co znamená slovo nadřazené?

SLOVA NADŘAZENÁ jsou ŠTÍTKY, které nadepisujeme na jednotlivé sáčky. Označují skupinu slov, která uvnitř sáčku najdeme. Nadřazené slovo: NÁBYTEK značí, že uvnitř sáčku budou slova ŽIDLE, SEDAČKA nebo POSTEL. Nadřazené slovo: BARVY značí, že dovnitř sáčku patří MODRÁ, ZELENÁ i ORANŽOVÁ.

By Lattimer

Kdo založil Troju? :: Co vše potřebuji k VR?
Užitečné odkazy