Domovská stránka > J > Jak Zkracovat Slova?

Jak zkracovat slova?

Zkratková slova

Vznikají spojením počátečních hlásek nebo slabik víceslovného názvu. Mezi zkratková slova řadíme i zkratky typu atd. (a tak dále), atp. (a tak podobně), pí (paní).

Přečtěte si více

Také, co je to zkracování slov?

Způsob tvoření slov, jehož motivem je větší ekonomičnost zkrácené podoby než existujícího nezkráceného pojmenování jednoslovného n. víceslovného; při z. se zároveň vytrácí explicitnost pojmenování, nutná pro jednoznačnost významu. Může se také zeptat, jak psát zkratky jmen? Zkratky, které vznikly zkrácením názvů psaných s velkým písmenem na začátku, se píšou s počátečním písmenem velkým. Ostatní zkratky se píšou zpravidla s počátečním písmenem malým. (Odchylně se užívá velkých písmen u některých značek.)

Co je zkratkové slovo?

Zkratková slova mají na rozdíl od zkratek čistě grafických (viz Zkratky čistě grafické (p., mil., mld., s. r. o., tzn., fa)) a zkratek iniciálových, ze kterých však slova zkratková mohou vzniknout (viz Zkratky iniciálové (ČR, DIČ, SMS, SÚKL, IKEA)), charakter samostatného slova jak po stránce zvukové, tak tvaroslovné. Tak jak vznikají zkratky? Hlavním důvodem vzniku zkratek bývá úspornost vyjadřování. V praxi však vznikají i zkratky, které zcela odporují slovotvorným, fonologickým i gramatickým zvyklostem jazyka, takže jde o útvary neadaptabilní.

Pokud jde o to, jak se tvori nová slova?

Nová slova se v češtině tvoří odvozováním, skládáním nebo zkracováním. Co je slovní základ? Základové slovo – slovo, z něhož bylo nové slovo přímo utvořeno. Slovo, které se stalo motivem, zdrojem nového pojmenování. Slovotvorný základ – část společná slovu základovému a slovu nově utvořenému. Společný pouze pro dvě slova – základové a nově utvořené!

Co je to stavba slova?

Slovo je sestavené z předpony, kořenu, přípony a koncovky. Ne vždy se ale skládá z těchto všech částí. V každém slově se nachází pouze kořen. A další otázka, co je to odvozování slov? Odvozování je tvoření odvozeného slova z jiného slova (ze slova základového) pomocí slovotvorných prostředků. Rozlišujeme slova: motivovaná - můžeme zjistit, z kterého slova byla utvořena (zahradník, odpoledne, podpatek);

Co znamená zkratka Ing?

Zkratky absolventů magisterských studijních programů jsou Ing. (inženýr, dříve uváděn i ve zkratce ing.) –⁠ titul pro absolventy magisterského studia v oblasti ekonomie, technických věd a technologií, zemědělství, lesnictví a vojenství, Ing.

By Seko

Jak lépe fotit iPhonem? :: Jak zkrátit odkaz URL?
Užitečné odkazy