Domovská stránka > K > Kde Zjistit Původ Slov?

Kde zjistit původ slov?

Dobrý den, původy slov řeší etymologické slovníky, ovšem pokud máte malou dceru, nejsem si jistá, zda-li jí bude jejich odborný výklad vyhovovat. Např. u Vámi zmíněné jabloně se v Machkově etymologickém slovníku můžeme na str.

Přečtěte si více

Také, co znamená slovo tumlovat?

tumlovat se - spěchat, kvaltovat. Pokud jde o to, co je to chálka? Znamená v brněnském hantecu jídlo.

Co je to argot?

Argot je vrstva slovní zásoby, žargon užívaný společenskou spodinou (zloději, překupníky, narkomany apod.). Účelem tvoření zvláštních pojmenování je utajit obsah sdělení před nezasvěcenými posluchači. Věda, která se argotem zabývá, se jmenuje argotologie. Může se také zeptat, jak se jinak řekne mluvnice? Gramatika neboli mluvnice je soubor logických a strukturních pravidel, kterými se řídí stavba vět, větných členů a slov v určitém přirozeném jazyce.

Může se také zeptat, co je to mluvnický význam slova?

Mluvnický význam zachycuje slovník. Slova, která patří k některému slovnímu druhu a ta ,která vyjadřují rod , osobu ,čas , to jsou významy mluvnické. Jak poznat cizí slovo? Přejatá slova (slova cizího původu) lze rozdělit na zdomácnělá a cizí. U zdomácnělých slov si již mluvčí jazyka cizí původ neuvědomují, např. česká slova knedlík, pytel, škola, anglická beef, wine. Cizí slova si v jazyce uchovala původní ráz, mluvčí si uvědomují jejich cizí původ.

Co je to DEKL?

Dekl neboli LSD. Zkratka pochází z německého názvu pro dietylamid kyseliny lysergové. Látka se vyrábí synteticky z meziproduktů houby druhu Claviceps purpurea, která parazituje na obilí. Prodává se ve formě napuštěných papírků, které se dávají pod jazyk. Jak vzniklo slovo chřipka? Je odvozeno od starého slovanského slovesa „chrípati“, které znamená „chraptět/sípat“ a je zřejmě zvukomalebného původu. Od stejného slova je odvozeno i třeba koňské „chřípí“ nebo moderní „chrápat“.

Co je to demokracie?

Demokracie (řecky δημοκρατία dēmokratía, doslovně „vláda lidu“) či lidovláda je forma vlády, v níž o výkonu státní (obecní, krajské atd.) moci rozhoduje mínění většiny oprávněných občanů, nejčastěji volbou. Způsob jak občané své mínění v demokratickém státě uplatňují určuje ústava.

By Nefen

Co znamená sousloví? :: Co dokaze jen maminka?
Užitečné odkazy