Domovská stránka > C > Co Je Veřejný Klíč?

Co je veřejný klíč?

Uživatel, který chce utajovat svou komunikaci s kolegy, zveřejní klíč určený pro šifrování. Vystaví jej například na své webové stránce, zapíše na specializovaný server veřejných klíčů, připojuje jej ke svým e-mailům, zkrátka snaží se o jeho co nejširší rozšíření. Tento klíč se stává veřejným klíčem.

Přečtěte si více

Když to vezmeme v úvahu, jaké klíče používá asymetrické šifrování?

Nejběžnější verzí asymetrické kryptografie je využívání tzv. veřejného a soukromého klíče: šifrovací klíč je veřejný, majitel klíče ho volně uveřejní, a kdokoli jím může šifrovat jemu určené zprávy; dešifrovací klíč je privátní (tj. Co je soukromý klíč? Privátní (soukromý) klíč je část šifrovacího klíče, který slouží k asymetrickému šifrování informací a identifikaci protistrany. Jeho protějškem je tzv. veřejný klíč (public key).

Jak zašifrovat zprávu?

Pro šifrování je vhodné představit abecedu jako řadu čísel, kde písmenu A odpovídá číslo 0 a číslu 25 písmeno Z. Potom platí, že A + A = A (protože 0 + 0 = 0), A + B = B, B + B = C. Pokud šifrujeme, pak postupně posunujeme každé písmeno zprávy o určené písmeno hesla. Co je kryptologie? Kryptologie je věda, která se zabývá šifrováním ze všech úhlů pohledu. Jejími hlavními disciplínami jsou kryptografie a kryptoanalýza. Kryptografie studuje šifrovací algoritmy, kryptografické nástroje, hardwarové implementace šifrovacích algoritmů, kryptografické protokoly apod. Kryptoanalýza se zabývá luštěním šifer.

Kde můžeme získat veřejný klíč vybrané osoby?

Na domácí stránce První certifikační autority zvolte v hlavním menu „Práce s certifikáty“ a poté v postranním menu „Seznam veřejných certifikátů“. Nyní vyberte, zda chcete vyhledávat komerční, nebo kvalifikované certifikáty. Vždy nejprve zkuste vyhledat kvalifikovaný certifikát. Co je digitální podpis? Elektronický podpis (též digitální podpis) je v informatice označení specifických dat, které v počítači nahrazují klasický vlastnoruční podpis, respektive ověřený podpis. Je připojen k datové zprávě nebo je s ní logicky spojen, takže umožňuje ověření totožnosti podepsané osoby ve vztahu k datové zprávě.

Co to je certifikační autorita?

Certifikační autorita (zkratka CA) je v asymetrické kryptografii subjekt, který vydává digitální certifikáty (elektronicky podepsané veřejné šifrovací klíče), čímž usnadňuje využívání PKI (Public Key Infrastructure) tak, že svojí autoritou potvrzuje pravdivost údajů, které jsou ve volně dostupném veřejném klíči uvedeny Který klíč použijeme v asymetrické kryptografii k šifrování když chceme prokázat autenticitu? symetrické algoritmy, kde se pro zašifrování i dešifrování používá stejný kryptografický klíč; asymetrické algoritmy, které používají odlišný klíč pro zašifrování (veřejný klíč) i pro dešifrování (soukromý klíč).

Také, jak funguje asymetrické šifrování?

Slabinu symetrického šifrování – tedy nutnost sdílení šifrovacího klíče – řeší asymetrické šifrování. Při něm se používají dva klíče – jeden pro šifrování a druhý pro dešifrování. Chce-li odesílatel poslat příjemci zašifrovanou zprávu, tak nejprve odesílatel požádá příjemce o jeho šifrovací klíč.

By Delphine

Co realizuje Vernamova Šifra? :: Kde se dělá čárka?
Užitečné odkazy