Domovská stránka > K > Kdy Se Píše Pomlčka?

Kdy se píše pomlčka?

Obvykle bývá užívána ve funkci oddělování částí projevu (např. místo čárky ohraničující vsuvku či přístavek), vyjádření rozsahu, vztahu nebo vyznačení přestávky v řeči (k zesílení platnosti lze použít i více pomlček za sebou), dále i pro uvození přímé řeči a pro vyjádření celého čísla při psaní peněžních částek.

Přečtěte si více

Může se také zeptat, jaký je rozdíl mezi pomlčkou a spojovníkem?

Spojovník je krátká vodorovná čárka (-, na klávesnici je obsažena), která se v češtině užívá, pokud chceme vyjádřit, že spojené výrazy tvoří těsný významový celek. Na rozdíl od pomlčky se nikdy neodděluje mezerami z obou stran. Jak napsat zúženou mezeru? Zúženou mezeru najdete v Vložit - Symbol - Speciální znaky ve Vašem textovém editoru označenou jako 1/4 dlouhá mezera. V některých textových editorech může nastat problém s vložením nezlomitelné a zúžené mezery. Pokud Vám při psaní textu tento problém vznikne, použijte pouze nezlomitelnou mezeru nebo mezislovní mezeru.

Když to vezmeme v úvahu, kdy se používá nedělitelná mezera?

Pevná mezera (tvrdá, nedělitelná) je od klasické nerozeznatelná. Používá se všude tam, kde není dovoleno dělit výrazy, které k mezeře přiléhají, na dva řádky. Zachovává se tak čitelnost a plynulost textu. Můžete se také zeptat, kde se píšou mezery? Jednou z nejčastějších chyb je nesprávné umisťování mezer v souvislosti s interpunkčními znaménky. Mezera se píše po čárce, tečce, vykřičníku, otazníku, dvojtečce, středníku, příp. trojtečce na konci věty – NE před nimi!

Kdy se používá spojovník?

Spojovník píšeme na počátku částí slov nebo skupin písmen, které připojujeme k jiným, např. přípona ‑ismus, spojka ‑li, nebo na konci slov, která mají pokračování jinde, např. dvou‑ až třílůžkový pokoj (v textech administrativní povahy lze i 2‑ až 3lůžkový pokoj). Kde je na klávesnici podtržítko? Stiskněte levý Alt a držte ho stisknutý. Na numerické klávesnici (zcela napravo na klávesnici) vyťukejte číslo 95. Pusťte levý Alt a _ se vepíše do textu.

Tak kdy se dává pomlčka a kdy spojovník?

Důležité je zachovávat v celém textu konzistentní pravidlo. Často stačí v textovém editoru psát text a program MS Word automaticky opraví špatně napsanou pomlčku nebo spojovník podle mezer. Jednoduchým pravidlem, které platí pro většinu případů je: pomlčka se píše s mezerami, spojovník bez mezer. Jak psát pomlčku a spojovník? Velmi často se pomlčka „–“ zaměňuje za spojovník „-“, a protože na klávesnici se nachází pouze spojovník, je velká pravděpodobnost, že jste to do dnešního dne používali špatně :-) Pomlčku „–“ napíšeme pomocí klávesové zkratky Alt+0150, dlouhou pomlčku „—“ pomocí zkratky Alt+0151 ve Wordu můžete použít i klávesové

Jak se píše dlouhá pomlčka?

Jak pomlčku napsat pod Windows?

  1. krátká pomlčka: ALT + 0150.
  2. dlouhá pomlčka: ALT + 0151.

By Haskell

Jak psát od do? :: Jak stáhnout Windows Defender?
Užitečné odkazy