Domovská stránka > C > Co Je To Oáza A Jaký Má Význam?

Co je to oáza a jaký má význam?

Oáza je označení pro izolovanou oblast vegetace v poušti. Jako antarktické oázy jsou označována místa v Antarktidě, která nejsou pokrytá ledovcem a může zde růst polární vegetace.

Přečtěte si více

Jak vzniká oáza?

Oáza je menší oblast v poušti, kde je zdroj vody a izolovaně roste vegetace. Toto označení používali již staří Egypťané a Řekové především pro místa v lybijské poušti, která mohli využít poutníci k odpočinku, osvěžení a doplnění zásob vody. Oázy se nacházejí v místech s přirozeným pramenem vody nebo s artézskou studní. Jak žijí lidé v oázách? Oázy nejsou megahitem jako pyramidy v Gíze; jsou místem, které je často odlišné od zbytku Egypta. V oáze Síwa žijí převážně Berbeři, ve Faráfře Beduíni. V porovnání se zbytkem Egypta kolem povodí Nilu je zde klid a není zde zdaleka takový ruch.

Které rostliny rostou v saharských oázách?

Proto zde nalezneme i bohatší vegetaci. Symbolem saharských oáz je datlová palma a jiné kulturní rostliny. Na severním okraji Sahary rostou pistácie, tamaryšky, akácie. Střední a jižní Saharu pokrývají suché savany s druhy Sahelské oblasti. Lidé se také ptají, kde se nachází poušť? Pouště se vyskytují především v oblastech kolem obratníků. Klasickým příkladem pouště je Sahara či Arabská poušť. Kromě těchto tzv. horkých pouští existují také polární pouště v Grónsku či Antarktidě, tzn.

Co to je vegetace?

Vegetace jsou fytocenózy rostoucí na daném území, neboli rostlinná pokrývka daného území (např. tropický deštný les, savana). Podle toho, jaká palma se pěstuje na sahaře? Hospodářský život vnitřní části Sahary je soustředěn do řady oáz s artézskými studnami. Pěstuje se zde např. datlová palma, zelenina a obilniny.

Co roste v pouští?

Typická je tu palma datlová, pěstuje se třtina cukrová, rýže, bavlník. Rostou tu akácie, kávovník (Arabie) a lotos. V oblastích pouští Sonory a jižní Kalifornie jsou polopouště s křovisky a opunciemi (Larrea mexicana, Prosopis juliflora, Acacia Gregii atd.) a kaktovitými, zastoupenými druhy rodů Yucca. Také, co se chová v sahelu? Vykazuje velké rozdíly v rámci Sahelu. Převážně se zde jedná o extenzívní rostlinnou výrobu a kočovný chov dobytka, jako např. hovězího dobytka, ovcí, koz, velbloudů, drůbeže a lov ryb. Rostlinná výroba se soustřeďuje na pěstování kukuřice, ječmene, pšenice, prosa, sorga ,rýže, jam, batátů, manioku a cukrové třtiny.

Také, co roste na sahaře?

Mohou vznikat oázy, kde se pak pěstují především datlovníky (Phoenix dactylifera), ale i další ovocné stromy a na pečlivě zavlažovaných políčkách i zelenina, luštěniny a obilí. Vegetace v poušti nechybí. Velmi málo je jí v pohyblivých dunách a hamadě.

By McKale

Proč vznikají pouště? :: Jak popsat klávesnici?
Užitečné odkazy