Domovská stránka > C > Co Není Os Linux?

Co není OS Linux?

Linux je stejně jako Microsoft Windows nebo Mac OS operační systém. Liší se od nich v tom, že je poskytován s licencí, která uživatele neomezuje a dovoluje mu Linux a jeho software kopírovat dalším osobám. To s komerčním softwarem provádět nemůžete - porušili byste tím zákon. Krom toho může být Linux zdarma.

Přečtěte si více

Pokud jde o to, jaký operační systém?

Ptáte se, jaký operační systém do PC vybrat? Mezi ty nejpoužívanější operační systémy patří komerční Windows společnosti Microsoft, předinstalované systémy macOS či ChromeOS, které nelze zakoupit samostatně, a operační systém Linux, který je jako jediný zcela zdarma. Kde se pouziva Linux? Linux funguje na běžném hardwaru, stolních počítačích i laptopech. Mezi nejpoužívanější a nejvyspělejší grafické prostředí patří GNOME, KDE, Xfce, Cinnamon nebo MATE. Nemusíte se ale bát žádného složitého výběru. Grafické prostředí je vždy součástí každé distribuce pro běžné uživatele.

A další otázka, co je to boot?

Bootování je procedura, která se provede pokaždé, když se počítač zapne, nebo když operační systém skončí svou práci, nebo když je stisknuto tlačítko reset. Jednoduše řečeno, bootování je zavádění (spouštění) operačního systému. Co je to operační systém Windows? Windows je v informatice označení pro několik různých operačních systémů od firmy Microsoft. Všechny mají grafické uživatelské rozhraní, avšak liší se použitým jádrem systému, úrovní podpory multitaskingu (současného běhu více úloh najednou) i používanými knihovnami a účelem použití.

Co je zarizeni Linux?

Linux nebo GNU/Linux (viz GNU/Linux kontroverze) je označení pro svobodný a otevřený počítačový operační systém, který je založený na linuxovém jádru. Linuxové systémy jsou šířeny v podobě distribucí, které je možné nainstalovat nebo používat bez instalace (tzv. live CD). Který operační systém je zdarma? Operační systém FreeBSD je jeden z několika systémů, jenž jsou stavené na platformě UNIX. Kromě FreeBSD je k dispozici například také NetBSD, OpenBSD či PC-BSD. Většina těchto systémů je velmi podobná Linuxu – jsou zdarma, open source a k dispozici prakticky pro každého.

Kdo napsal jadro pro Linux?

Historie. Linus Torvalds začal vyvíjet jádro Linuxu v roce 1991 jako svůj koníček. Byl tehdy studentem finské univerzity v Helsinkách v oboru informatiky (součástí studia jsou unixové operační systémy). Vlastnil počítač kompatibilní s IBM PC s procesorem i386. Jaký operační systém do notebooku? Každé zařízení jako je počítač, notebook či tablet musí mít pro svou funkčnost operační systém. Operační systém je základní program, díky němuž zařízení funguje, a my ho můžeme používat – ovládat. Těchto systémů existuje jen několik a mezi nejznámější patří: Windows, macOS, Linux, Android, iOS a Windows mobile.

Co to je BIOS?

BIOS je základním programem počítače, který řídí komunikaci s hardwarem na nejnižší úrovni (Basic Input Output System). Hned po startu oživí všechna zařízení a nastavuje způsob jejich práce. Mezi hlavní a nejznámější výrobce BIOSů patří firmy American Megatrends (AMI BIOS) a Award (Award BIOS).

By Marya

Co to je hardware? :: Který software je dostupný zdarma?
Užitečné odkazy