Domovská stránka > J > Jak Funguje Clona?

Jak funguje clona?

Clona je mechanismus, který reguluje množství světla procházejícího objektivem fotoaparátu. Světlo je regulováno lamelami, které zajišťují zmenšení, nebo zvětšení otvoru, kterým objektiv propouští světlo na snímač (dříve kinofilm nebo jiný světlocitlivý materiál).

Přečtěte si více

Jak vzniká fotografie?

Za první fotografii je považován snímek, který zhotovil roku 1826 francouzský vynálezce Joseph Nicéphore Niépce – na vyleštěnou cínovou desku pokrytou petrolejovým roztokem asfaltu. Vznikl ve fotopřístroji, a čas expozice byl celých osm hodin za slunného dne. Kdy byla pořízena první fotografie? Za první fotografii (nebo spíše heliografii) je považován slavný „Pohled oknem na dvůr“ a autorem je Francouz Joseph Nicéphore Niepce. Snímek se datuje rokem 1826.

Může se také zeptat, jak se získává černobílá fotografie?

Vývojka je vodní roztok chemických sloučenin, sloužící ke zviditelnění latentního obrazu, zaznamenaného na světlocitlivou vrstvu fotografických desek, filmů a papírů. Chemicky vývojka zajišťuje redukci bezbarvých halogenidů stříbra na viditelný černý kov. Jaký je rozdíl mezi elektronickou zrcadlovkou a digitální zrcadlovkou? Digitální zrcadlovka (DSLR) má stejnou konstrukci využívající sklopné zrcátko a optický hledáček, stejně jako tomu bylo u klasických zrcadlovek. Elektronické zrcadlovky (EVF) mají v hledáčku zamontovaný miniaturní displej, na kterém se promítá obraz průběžně zaznamenávaný snímačem, podobně jako u videokamer.

Co je jádrem analogového fotoaparátu?

Jádrem přístroje je světlocitlivá plocha snímače na bázi technologie CCD nebo CMOS. Na plochu senzoru je promítán obraz přes systém optických čoček v objektivu. Co je to kompaktní fotoaparát? Kompaktní fotoaparáty, nebo prostě kompakty se vyznačují tím, že mají pevně vestavěný objektiv, který není možno měnit. S objektivem tedy tvoří jeden celek (kompaktní - jednolité). Kompakty jsou často malé, takže se vejdou do kapsy, ale existuje i řada kompaktů s velkým rozsahem zoomu (ultrazoom), které jsou větší.

Jakou digitální zrcadlovku pro začátečníka?

Mezi favority začátečníků patří například zrcadlovky:

  • Canon EOS 200D.
  • Canon EOS 800D.
  • Canon EOS 77D.
  • Canon EOS 90D.
  • Nikon D5600.
  • Nikon D3400.
Jak vybrat fotoaparát Alza? Při výběru fotoaparátu na tužkové baterie je vhodné zainvestovat alespoň do nabíjecích baterií. Stabilizace zamezuje rozmazání obrazu při focení za slabého osvětlení, u videa redukuje otřesy. Lepší kompaktní fotoapráty mívají optickou stabilizaci v objektivu, ty levnější video stabilizují softwarově.

Jaký vybrat fotoaparát pro začátečníka?

Pokud začínáte, nešlápnete vedle s

  1. Canon 250D.
  2. Sony A6000.
  3. Panasonic GX80.
  4. Nikon D5600.
  5. Fujifilm X-T200.
  6. Olympus E-M10 Mark III.

By Elenore Joria

Co jsou to Multipartitní viry? :: Jaký je typický znak digitálních fotoaparátů?
Užitečné odkazy