Domovská stránka > C > Co Jsou Slova S Časovým Příznakem?

Co jsou slova s časovým příznakem?

Ve slovní zásobě českého jazyka můţeme vysledovat slova, která se od jiných liší svým časovým příznakem. Jedná se o vlastnost pojmenování dotýkající se hlavně jejich uţívání. Máme dvě skupiny výrazů s časovým příznakem, z nichţ kaţdá leţí z časového hlediska na opačném pólu, jsou tzv. opoziční charakteristiky.

Přečtěte si více

Co je historizující sloh?

Historismus, historizující slohy. V 19. století vznikla myšlenka, že by se pro nové stavby mohly a měly využívat historické slohy, protože tehdejší estetika viděla historické stavby jako ideální a nejhodnotnější. Tak co jsou to historizující slohy? Historismus je architektonický (šířeji umělecký) směr 19. století. Název „historismus“ označuje specifikum slohu, jenž se vyznačuje návratem k minulým – historickým stylům: románskému slohu, gotice, renesanci, baroku a klasicismu.

Kdo je Bradyr?

Bradýř neboli polbír a nebo také barvíř krom holení brad urozených i prostých hojil i různé rány. Většinou střelné, bodné a sečné. Volali ho i ke zraněným, které napadl býk, jelen na honu nebo je pokousal pes. Tak kdo je to lazebník? Lazebník byl člověk, který se živil lazebnictvím, což je již zaniklé řemeslo. Lazebník byl vlastně holič nebo kadeřník, ale do jeho pole působnosti patřilo např. i ošetřování ran.

Co je to Vyzle?

Slovo vyžle je silně expresivní a nejčastěji označuje velmi hubené dítě. V první řadě musíme říci, že slovo vyžle se užívalo ještě také v podobách vyžel, vyžlík, anebo vyžlec – šlo o různé obměny. Tímto slovem se kdysi označovalo jedno z plemen menšího loveckého psa, který byl dříve využíván při honech. Co je to nevolník? Nevolnictví je označení vztahu závislosti mezi rolníkem (nevolníkem) a majitelem půdy (pán) v předmoderní Evropě. Rolník byl nájemcem půdy a byl tak právně vázán k jejímu majiteli. Vztah zahrnoval také fyzickou závislost rolníka a jeho povinnost respektovat pánovu vůli.

Co znamená leč?

Slovo leč nebo Leč má více významů: leč (hon) – lovecký výraz, označuje prostor, kde se odehrává část společného lovu. Během společného lovu se loví zpravidla postupně v několika lečích. poslední leč – myslivecká pijatyka. Co je anžto? Archaická spojka anžto se užívala namísto podřadicí důvodové spojky protože; poněvadž. Do povědomí generace 90. let a takzvaných mileniálů se dostala hlavně zásluhou zfilmované klasiky Karla Poláčka, Bylo nás pět, kde představuje v podstatě vyjadřovací mantru mladého vypravěče Petra Bajzy.

Kdo je Senkyr?

výčep/ čepování vína/ piva s čepicí pěny hostinským/ šenkýřem do sklenic v hospodě, aj.

By Bixler Milord

Co to znamená Tags? :: Jak se počítají dny a týdny těhotenství?
Užitečné odkazy