Domovská stránka > C > Co Tvori Obec?

Co tvori obec?

Obec je základním územním samosprávným společenstvím občanů; tvoří územní celek, který je vymezen hranicí území obce. (1) Obec je veřejnoprávní korporací, má vlastní majetek. Obec vystupuje v právních vztazích svým jménem a nese odpovědnost z těchto vztahů vyplývající.

Přečtěte si více

Které hlavní znaky odlišují město od vesnice?

Jsou to především relativní velikosti ve srovnání s vesnicemi, vysoká hustota osídlení, kompaktnost a koncentrace zástavby, typická demografická, sociální a profesní struktura obyvatel (obvykle nepracují v zemědělství, ale naopak v obchodu, průmyslu, službách) a poskytování správních, vzdělávacích, obchodních a Kdo stojí v čele městyse? Podle „Statistického lexikonu v Republice československé“ bylo v roce 1930 na území ČSR 503 městysů. Od 1. července 2006 uděluje status městyse předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR na návrh obce po vyjádření vlády.

Co vymezuje obec?

Zákon vymezuje obec jako základní územní samosprávné společenství občanů, tvořící územní celek, který je vymezen hranicí. Každá část území ČR je tak součástí území některé obce, pokud nestanoví zákon jinak. Výjimku tvoří vojenské újezdy, kde samospráva není. Co je obec v Praze? Základní územní jednotkou je katastrální území. Každá obec, tedy i Praha, je tvořena jedním nebo více katastrálními územími. Praha jich obsahuje 112. U běžných obcí bývají katastrální území totožná s územím obce nebo jejích částí, takzvaných čtvrtí nebo osad.

Na co dělíme obce?

Obce dělíme na obce s „běžnými“ obecními úřady (obce „I“), obce s pověřenými obecními úřady (obce „II“) a obce s rozšířenou působností (obce „III“). Proč je Přebuz město? stoletím a založení obce je spojováno s bohatými nálezy cínové rudy na horním toku říček Rolavy a Rotavy. Roku 1553 byla Přebuz povýšena na horní městečko a výsady s tím spojené udělaly z Přebuzi jedno z ´vážných a bohatých horních měst´. „Byla tu škola na paličkování i s výrobou nebo deset hospod.

Co je ve vesnici?

vesnice – zákl. sídlištní jednotka ve venkovském prostoru, která jako správní celek je nazývána venkovskou obcí a vymezena max. počtem obyv. (hranice se většinou pohybuje mezi 2 až 5 tis. Jaké město označujeme jako velkoměsto? Za velkoměsto se považuje město, které má více než 100 000 obyvatel. Termín byl takto definován na Mezinárodní statistické konferenci v roce 1887. Velkoměsta jsou zpravidla kulturními, ekonomickými i politickými centry zemí a regionů.

Kdo stojí v čele obecního úřadu?

V čele obecního úřadu stojí starosta a v čele krajského úřadu / Magistrátu hlavního města Prahy ředitel. Členění obecního úřadu ovlivňuje rada obce, neboť dle ustanovení § 109 odst.

By Theresa

Kdo v obcí rozhoduje? :: Co je to DIAK?
Užitečné odkazy