Domovská stránka > C > Co Tvoří Galaxie?

Co tvoří galaxie?

Galaxie je gravitačně vázaný systém hvězd, hvězdných zbytků, mezihvězdné hmoty, kosmického prachu a temné hmoty.

Přečtěte si více

Jaká je velikost vesmíru?

Pozorovatelný vesmír má v průměru asi 93 miliard světelných let. A důvodem, proč je větší než 13,7, je to, že to, co vyzařovalo světlo před 13,7 miliardami let, se pohybuje pryč. Takže teď jsou dalších 40 miliard světelných let dál. Můžete se také zeptat, jak se nazývá nejhmotnější objekt ve vesmíru? Nejhmotnější známá hvězda ve vesmíru je spektroskopická dvojhvězda R136a1. Nachází se v souhvězdí Lodního kýlu, ve Velkém Magellanovu oblaku, což je jedna ze sousedních galaxií naší Galaxie. Průměr tohoto modrého veleobra je větší než Slunce "jen" asi 35krát, ovšem je 265krát hmotnější než Slunce.

Co je největší planeta?

Jupiter je největší planeta sluneční soustavy, v pořadí pátá od Slunce. Sluneční soustava je někdy popisována jako dvojsystém skládající se ze Slunce a Jupiteru jako hlavních dvou členů a dalších menších těles. Jupiter, Saturn, Uran, a Neptun jsou označovány jako plynní obři, či planety jupiterského typu. A další otázka, kde je střed vesmíru? Podle současných kosmologických teorií (tedy teorií zabývajících se vznikem a vývojem vesmíru) nemá vesmír žádný střed. Předpokládá se, že je homogenní (všude stejný) a izotropní (stejný ve všech směrech) a že se rozpíná ve všech svých bodech.

Co znamená Geocentrismus?

Geocentrismus je názor, že Země je středem vesmíru a všechna nebeská tělesa krouží kolem ní. Tento názor vznikl v klasickém období starověkého Řecka, systematická formulace se dochovala u filozofa Aristotela, podstatně ho upřesnil starověký astronom Klaudios Ptolemaios. Co se nachází ve středu naší galaxie? V galaktickém jádru se nachází intenzivní zdroj rádiového záření, který je znám jako Sagittarius A*. Předpokládá se, že jde o supermasivní černou díru o hmotnosti 4,100 (±0,034) milionu hmotnosti Slunce. Hvězdy a plyn obíhají okolo centra Galaxie rychlostí přibližně 220 kilometrů za sekundu.

Jak vznikl vesmír pro děti?

Nejznámější teorií o vzniku vesmíru se říká velký třesk (anglicky Big Bang). Představte si to třeba jako výbuch, explozi. Stalo se to před 13,7 miliardami let. Velkým třeskem se datuje začátek hmoty, prostoru a času. Můžete se také zeptat, co je to země? Země je třetí planeta sluneční soustavy se střední vzdáleností od Slunce asi 1 AU, zároveň největší terestrická planeta v soustavě a jediné planetární těleso, na němž je dle současných vědeckých poznatků potvrzen život.

Jak vznikl vesmír?

Podle teorie velkého třesku (anglicky Big Bang) vznikl vesmír z velmi malého bodu o velké hustotě. Tato singularita byla jak počátkem hmoty tak i počátkem měřitelného času a prostoru s dnešním charakterem. Od něho se začal odvíjet vývoj vesmíru.

By Erinna Furgison

Co je to GUI? :: Co to je astronomie?
Užitečné odkazy