Domovská stránka > C > Co Je To Diak?

Co je to DIAK?

Diak (z anglického diode for alternating current (DIAC) = dioda pro střídavý proud) je nelineární polovodičový spínací prvek se symetrickou VA charakteristikou. Do průrazného napětí (většinou okolo 30 V) je prakticky nevodivý.

Přečtěte si více

Jak funguje triak?

Triak je sepnutý a vede tak dlouho, dokud se velikost protékajícího proudu nesníží pod hodnotu vratného proudu (tj. do okolí nuly). Uzavírání triaku nastane při poklesu proudu pod hodnotu vratného proudu, a to při jakémkoliv proudu řídicí elektrody. Proč označujeme řízení výkonu do zátěže Tyristorem jako bezztrátové? Ovšem je-li spínač rozepnut, je výkon na spínači roven nule, protože jím protéká nulový proud. Je-li spínač sepnut, je výkon na něm také nulový, protože má (alespoň ideální spínač) nulový odpor. Efektivní hodnota proudu a obvodu a tedy i výkon žárovky se snížil, ale nejsou žádné ztráty - regulace je bezeztrátová.

Co je řízený usměrňovač?

Řízený - Řízené usměrňovače umožňují řídit hodnotu výstupního napětí ud usměrňovače v rozsahu od nuly do hodnoty napětí neřízeného usměrňovače s vysokou účinností. Sepnutí tyristoru V závisí na okamžiku přivedení proudového impulsu do řídící elektrody tyristoru. Co je to polovodičová dioda? Polovodičová dioda je elektrotechnická součástka, dioda, jejímž úkolem v elektrickém obvodu je propouštět elektrický proud jedním směrem. Podle konstrukce slouží k usměrňování elektrického proudu (přeměna střídavého proudu na stejnosměrný proud), ke stabilizaci elektrického napětí nebo k signalizaci průchodu proudu.

Co jsou to polovodičové součástky?

Polovodičová součástka je elektronická součástka využívající pro svou funkci specifické vlastnosti polovodičů, jako jsou například germanium (Ge) a křemík (Si). Polovodičové součástky jsou zejména: Diody. Bipolární tranzistory. Co je Varikap? Kapacitní dioda (varikap, varaktor) je speciální dioda sloužící jako napětím řízený kondenzátor. Tato dioda se využívá v závěrném směru a lze si ji představit jako rovinný kondenzátor.

Čím je charakteristická Zenerova dioda?

Zenerova dioda je svou specifickou konstrukcí určena pro zapojení v závěrném (nepropustném) směru. To znamená, že může fungovat pouze tehdy, je-li na katodě kladné napětí a na anodě záporné napětí. Její princip tkví v tzv. Zenerově průrazu. Tak jaké je využití zenerovy diody v praxi? Mezi další druhy diod patří pak dále například dioda hrotová, mikrovlnná, elektronková, případně dioda PNPN. Praktické využití diod je vzhledem k množství druhů velmi rozmanité. Zenerova dioda se využívá pro stabilizaci napětí, diody rovněž mohou být využity na ochranu proti přepólování.

Pokud jde o to, kde se používá schottkyho dioda?

Schottkyho diody se používají v aplikacích pro vvf, kde nahrazují hrotové diody, proti nimž mají lepší mechanickou pevnost, reprodukovatelnost při výrobě, menší šum a vyšší závěrné napětí. Možnost použití je až do stovek GHz.

By Badr

Co tvori obec? :: Kde se využívá tyristor?
Užitečné odkazy