Domovská stránka > K > Kdo V Obcí Rozhoduje?

Kdo v obcí rozhoduje?

Nejvyšším orgánem, voleným přímo občany obce, je zastupitelstvo obce, které ze svých členů volí starostu a radu obce. Obecní úřad zejména zajišťuje výkon rozhodnutí jiných orgánů obce a dále provádí výkon přenesené státní správy.

Přečtěte si více

Kdo spravuje obec?

Obec spravuje své záležitosti prostřednictvím zastupitelstva obce (dále jen zastupitelstvo) a dalších orgánů, kterými jsou rada obce (dále jen rada), starosta, obecní úřad, obecní policie a zvláštní orgány. Kdo je zastupitel obce? Zastupitelstvo obce je základní orgán obce, který ji samostatně spravuje. Všechny ostatní orgány obce jsou od zastupitelstva odvozeny (např. volí starostu obce a další členy obecní rady). Obecní zastupitelstvo především odpovídá za dodržování plánu rozvoje obce a za hospodaření s obecním majetkem.

Co je katastr obce v Praze?

V Praze katastrální území ze zákona plní zároveň i funkci evidenčních částí obce, v ostatních obcích se s nimi často shodují, avšak nemusejí být vymezeny ani pojmenovány totožně a o jejich vymezení a názvech se rozhoduje jiným postupem. Co to je část obce? Část obce je taková jednotka územního členění státu, která je jako část obce uvedena v úředním seznamu obcí a jejich částí, tj. ve Statistickém lexikonu obcí ve znění změn, evidovaných Ministerstvem vnitra. Správcem číselníku prvku Část obce díl 0060 je ČSÚ.

Co je obec a co okres?

Okresy jsou zákonem o územně správním členění státu vymezeny prostřednictvím správních obvodů obcí s rozšířenou působností. Okresy se dále dělí na obce a vojenské újezdy, území okresu Brno-město ale tvoří jen statutární město Brno. Podle toho, jakou rozlišujeme působnost obce? obce se základní působností (6 254 obcí), obce s pověřeným obecním úřadem (388), obce s rozšířenou působností (205).

A další otázka, jak dělíme obce podle velikosti?

Obce jsou podle hustoty rozděleny na dvě skupiny -- do 100 a nad 100 obyvatel na km2 a podle počtu obyvatel na skupiny do 2000 a nad 2000 obyvatel. Co patří do samostatné působnosti obce? Do samostatné působnosti patří například:

  • Vydávání obecně závazných vyhlášek.
  • Schvalování rozpočtu a hospodaření podle něho.
  • Rozhodování o spolupráci s jiným obcemi a kraji.
  • Rozhodování o vyhlášení místního a krajského referenda.
  • Stanovení pravidel pro přijímání a vyřizování petic a stížností.
  • Poskytování dotací.

A další otázka, kdo je v čele vesnice?

Kdo stál v čele vesnice? V čele vesnice stál rychtář. Obyčejně mu patřila největší usedlost ve vsi, často byl i majitel kovárny či krčmy.

By Amaral

Jak zjistit jestli mám verejnou IP adresu? :: Co tvori obec?
Užitečné odkazy