Domovská stránka > J > Jak Vybrat Název Domény?

Jak vybrat název domény?

Krátká a snadno zapamatovatelná

Čím kratší název domény zvolíte, tím lepší. Příliš dlouhá doména rovněž dává příležitost různým omylům, překlepům a nedorozuměním. Kratší název se lépe pamatuje, dobře se vejde na propagační materiály a snáze se sděluje rozhovorem.

Přečtěte si více

Jak vymyslet název domény?

Nejdřív si proto ujasněte záměry, které s webem máte. Pozdější změna doménového jména by zhoršila pozici vašeho webu ve vyhledávačích a ztížila marketing vaší značky. Ověřte si také, jestli podobné jméno nemá registrované váš konkurent. Pokud ano, určitě si nepořizujte doménu odlišenou jen pomlčkami. Co je to doména a kde je umístěna? Doména (neboli doménové jméno) je unikátní textový název, který v internetu zastupuje číselné vyjádření umístění serveru, zvané IP adresa. Internetová adresa v textovém tvaru se pamatuje lépe než čísla - např. adresa 62.168.63.138, která ukazuje na webovou prezentaci domény www.zoner.cz.

Jak si koupit vlastní doménu?

Domény nehledejte v regálech v obchoďáku, stejně jako z nich nedělejte vědu. Kupují se (neboli registrují se) přes internet na stránkách poskytovatelů domén. Například Forpsi.com nebo Wedos.cz kde nakupuji i já. Nebo Cesky-hosting.cz/domeny. Proč místo IP adres používáme domény? Uznejte sami, že to není zrovna čitelný a zapamatovatelný tvar. Aby se zlepšila čitelnost adres a orientace lidí v síti, byla zavedena přijatelnější forma tzv. doménová jména .

Jak vybrat poskytovatele domény?

Velmi důležitým kritériem při výběru domény je administrátorské rozhraní. Většinou registrátoři nabízejí přehledné a jednoduché ovládání, kde si většinu nastavení a změn můžete udělat sami. Ti, kteří to neumožňují, nabízí možnost poslat požadavek na podporu a sami vám vše nastaví. Jakou zvolit koncovku serveru? Koncovka domény, též top level doména (TLD), ukončuje jméno domény. Název domény a koncovka jsou nerozlučné a název bez koncovky nemá význam. Vybírat můžete z desítek různých koncovek, z nichž všechny nejpoužívanější máme v nabídce. Nejobvyklejší doména v ČR je naše národní doména .

Jak zjistit volnou doménu?

Do jediného pole vepíšete všechny domény s koncovkami a aplikace domeny.cz ověří, zda jsou volné k registraci. Zadejte názvy domén včetně koncovek, každou na jeden řádek. Tak jak pojmenovat svůj web? Jméno firmy nebo produktu je dobrá volba. Pokud se jedná o firemní webovou prezentaci nebo stránky o nějakém konkrétním produktu, doporučuje se jako doménu zvolit název společnosti, které se stránky týkají, anebo v případě produktu jeho název (např. „www.zehlicky.cz“).

Jaké jsou typy domén?

V současné době existuje jediná taková TLD: arpa, používaná systémem DNS. Geografické TLD (Geo TLD) sdružující domény z jednoho města, v jednom jazyce, z jedné provincie atd.

By Hafler

Co je doména a webhosting? :: Na koho se vztahuje autorský zákon?
Užitečné odkazy