Domovská stránka > P > Proč Fotit Do Raw?

Proč fotit do RAW?

Výhody rawu

Formát JPEG je ztrátový a při jakékoliv úpravě se do určité míry degraduje kvalita fotografie. Kdežto formát raw si vyvoláte podle vlastních potřeb a to bez ztráty kvality. Máte totiž k dispozici veškeré informace, které snímač v době expozice zachytil a v klidu doma se pak rozhodnete, jak snímek vyvoláte.

Přečtěte si více

Podle toho, co znamená funkce wb a jakou má výhodu při focení na raw?

Praktické výhody snímání do RAW

Možnost úpravy barev – vyvážení bílé (WB) je možno bez ztráty kvality provést v PC (v JPEG by to znamenalo ztrátu kvality). Možnost vytáhnout z fotoaparátu maximum dynamického rozsahu (v JPEG problém)
Kdy fotit do RAW? Do RAW se vyplatí fotit v případě:

  • když cestujete na místa, kam se už nikdy nepodíváte,
  • jestliže fotíte životní momenty, které se už nevrátí,
  • pokud fotografujete scény s velkým dynamickým rozsahem scény,
  • focení na zakázku.

Jak pracovat s RAW soubory?

První skupina, do které řadím Affinity Photo, Darktable, RawTherapee a Zoner Photo Studio pracují s RAW soubory přímo. V těchto programech stačí jednoduše otevřít RAW soubor a ten následně upravovat. Export takto upravených souborů se pak obvykle děje buď po již dokončených úpravách, nebo později hromadně. Také, jak převést fotky z raw do jpg? Pokud jste například u cizího počítače, do kterého nemůžete nic instalovat a potřebujete RAW fotografii převést do JPEG k dalšímu zpracování, můžete použít on-line převaděč. Otevřete webový nástroj Zamzar a vyberte soubory, které se mají převést pomocí »1 | Add files…« - stačí je i přetáhnout myší.

Pokud jde o to, co to je rawu fotografie?

RAW (z anglického raw, což je surový, nezpracovaný) je soubor obsahující minimálně zpracovaná data ze snímače digitálního fotoaparátu. RAW není přímo souborový formát, ale spíše třída (či klasifikace) souborových formátů, protože každý výrobce implementuje jiný formát RAW souborů. Lidé se také ptají, jak na raw? Adobe Lightroom, Adobe Camera RAW (plugin do Photoshopu), Capture One, Zoner a podobně. Programů na úpravu RAWů je více a je na každém, který si vybere. Nejvíc populární je v současnosti Adobe Lightroom.

Jak dát fotku do jineho formatu?

Převod jednoho obrázku do jiného souborového formátu

  1. Klikněte na Uložit jako… a objeví se okno Uložení obrázku.
  2. V poli pro název změňte příponu souboru na tu, kterou používá souborový formát, do kterého chcete obrázek převést.
  3. Klikněte na Uložit a nový soubor se uloží v novém formátu.
Podle toho, co znamená funkce wb? White Balance – vyvážení bílé. Nastaví přizpůsobení fotoaparátu určité barevnosti světla. Ve dne dobře funguje Auto WB. Chcete-li „teplejší“ fotky, nastavte zataženo (obláček), což se hodí i pro focení východu a západu slunce.

Jak dostat data z RAW disku?

Jak obnovit soubory z externího pevného disku RAW?

  1. Nainstalujte a spusťte MiniTool Power Data Recovery.
  2. Vybrat Pevný disk z hlavního okna.
  3. Vyberte pevný disk RAW a stiskněte Skenovat detekovat soubory v něm.
  4. Procházejte výsledky skenování během nebo na konci skenování.

By Gaillard

Jak casto menit iPhone? :: Jak udělat obrázek v PNG?
Užitečné odkazy