Domovská stránka > C > Co Jsou To Optická Média?

Co jsou to optická média?

Optický disk je paměťové médium diskového tvaru, které k záznamu nebo adresaci používá světelný paprsek laseru.

Přečtěte si více

Můžete se také zeptat, co patří mezi optická média?

Jednotlivé kapitoly se věnují nejvýznamnějším zástupcům těchto médií (CD, DVD, Blu-ray, HD DVD) a také technologiím, které by je mohly nahradit (holografické paměťové systémy). Součástí práce je i přehled nejvýznamnějších souborových systémů, které optická média využívají pro organizaci svých dat. Jaký je princip záznamu dat na optická média? Data jsou na CD disk zapsána (vypálena) laserovým paprskem ve formě jamek do spirálové stopy na polymerovém kotouči. Při čtení se záznamová stopa ohledává laserovým paprskem a podle odraženého paprsku se vyhodnocuje zapsaná informace. Vzhledem ke způsobu záznamu do spirály má vyšší vybavovací dobu.

Jak probíhá čtení dat v optické mechanice?

Princip čtení dat uložených na médiu CD-R je stejný jako u médií typu CD-ROM. Laserový paprsek se odráží od povrchu média a na základě velikosti jeho intenzity detektor rozpozná přítomnost pitu, resp. landu. Toto umožňuje, aby médium CD-R mohlo být čteno i v mechanice CD-ROM. Jaká je kapacita CD? Kapacita 12 cm disku je stejná jako u běžného disku CD-ROM, tzn. 74 minut audia ve formátu CD-DA nebo 650 MB dat. V současnosti se díky toleranci normy můžeme již setkat pouze s disky o kapacitě 700 MB (80 min), což je maximum, co norma umožňuje. Větší média již nemusí být čitelná ve všech přehrávačích.

Co to je optická mechanika?

Optickou mechaniku využijete při čtení a zápisu optických disků CD, DVD nebo Blue-ray. Optické mechaniky se nejčastěji používají k archivaci a výměně dat. Některé mechaniky umí disky číst, většina ale zvládne také zápis (neboli vypalování). Které médium nelze přepisovat? CD-ROM - optické disky s kapacitou 650 MB, které nelze přepisovat. Princip ani formát záznamu se neliší od zvukových CD. Rychlost CD mechanik se udává v násobcích rychlosti 150KB/s.

Co je magnetický pevný disk?

Magnetický pevný disk ukládá data na kotouč pokrytý magnetickou vrstvou. Data spravuje pomocí mechanických čtecích hlaviček, které se pohybují nad povrchem magnetického disku. Jedná se o technologii vyvíjenou už od roku 1956 a to je hlavní důvod, proč je u tohoto disku nejlepší cena na 1GB uložených dat. Proč je audio CD dlouhé 74 minut a více? Původně se na ně měl vejít zvukový záznam v délce 60 minut (délka analogového dlouhohrajícího „elpíčka“), ale firma Sony trvala na 74 minutách, aby se na jedno CD vešla celá Beethovenova Devátá symfonie. Dnes jsou CD nejčastěji osmdesátiminutová, ale existují i varianty s délkou devadesát a devadesát devět minut.

Jak jsou realizovány logické hodnoty 0 a 1 u optických médiích?

0 a log. 1), které představují binární informaci. Tyto logické hodnoty jsou realizovány odraznými ploškami (pole, land) a rozptylovými dírami (pity). Při průchodu snímací (čtecí) optické hlavy potom dochází k odrazu nebo rozptylu laserového paprsku (viz princip optické čtecí hlavy).

By Agler

Které parametry umožňují vyšší hustotu záznamu u optických médií? :: Co umí bezdrátová sluchátka?
Užitečné odkazy