Domovská stránka > C > Co Jsou Optická Vlákna?

Co jsou optická vlákna?

Optické vlákno je válečkový dielektrický vlnovod, ve kterém se šíří elektromagnetické vlny (zpravidla světlo či infračervené záření) ve směru osy vlákna s využitím principu totálního odrazu na rozhraní dvou prostředí s rozdílným indexem lomu. Vnitřní část vlákna se nazývá jádro, okolo jádra je plášť a primární ochrana.

Přečtěte si více

Tak jak se rozebíratelně spoji dvě optická vlákna?

Pro trvalé nebo částečně rozebíratelné spoje se používají optovláknové spojky s vodicí v-drážkou pro vyrovnání vláken a s vhodnou, obvykle plastovou zajišťovací konstrukcí, udržující kvalitní spoj s malým útlumem. Jaká je jedna z vyhoď optického kabelů oproti Metalickému? Hlavní předností optických vláken je necitlivost vůči elektrickému a magnetickému rušení. Dají se tedy instalovat v souběhu se silovými kabely, což metalické kabely neumožňují. Nemají tak přeslechy a ani nevyzařují energii. Navíc díky vláknu, které je vyrobené ze skla či plastu jsou úplně oddělené vysílače a přijímače.

Může se také zeptat, jak vypada optický kabel?

Optická vlákna, která ještě chrání obal (plášť), jsou nejčastěji vyrobená z průhledného skla. Ve směru osy vlákna putují elektromagnetické vlny. Pro správný a rychlý přenos dat je důležité, aby index lomu v jádru (v optických vláknech) byl vyšší než index lomu obalu. Co je lepší HDMI nebo optika? Umožňují správné fungování zařízení ve velkých výškách, při mezních teplotách a v přítomnosti silného elektromagnetického rušení. Optické kabely se skvěle hodí pro bezeztrátový přenos zvuku a obrazu – místo tradičního kabelu HDMI se skvěle osvědčí optický kabel pro domácí kino.

Kam zapojit optický kabel?

Je-li optické vlákno dovedeno až domů, operátor zpravidla klientovi poskytne tzv. fiber gateway, optickou bránu, s ethernetovými porty (UTP), které slouží k připojení příslušných zařízení, popř. i portem pro připojení klasického telefonu. Do přípojky zapojíme operátorem dodanou optickou bránu (1). Jak se napojuje optika? Ve většině obytných domů je optika nejčastěji vyvedena do sklepa. Díky metalickým rozvodům se dá převést i do vašeho bytu a ukončit tak optický kabel přímo u vás doma. Takový kabel má jen 3 mm, takže se nemusíte bát, že by výrazně narušoval vzhled zdí.

Jak napojit optický kabel?

Krok 1: Zasuňte optický zvukový kabel do výstupního portu DIGITAL AUDIO OUT na Vašem televizoru. Krok 2: Druhý konec optického zvukového kabelu zasuňte do vstupního portu DIGITAL AUDIO IN na externím reproduktoru. Krok 3: Na ovladači stiskněte tlačítko Domů a zvolte Nastavení. Kolik stojí metr optického kabelů?

TarifRychlost [Mb/s]
DownloadCena měsíčně
5 Mega kabel5300 Kč
15 Mega kabel15400 Kč
25 Mega kabel25500 Kč

Jak hluboko je optický kabel?

Hloubka výkopu se řídí jakostí zeminy a prostředím, kudy kabel prochází. Průměrná hloubka výkopů se pohybuje v rozmezí 0,7 až 0,8 m. Při menších hloubkách, např. se skalnatým podkladem, musí být kabel chráněn žlaby, rourami nebo tvárnicemi.

By Welch Handu

Co je to software? :: Jak se jmenuje operační systém který používají mobilní telefony Apple?
Užitečné odkazy