Domovská stránka > J > Jak Zaokrouhlovat Excel?

Jak zaokrouhlovat Excel?

Chcete-li vždy provést zaokrouhlení směrem nahoru (dále od nuly), použijte funkci ROUNDUP. Chcete-li vždy provést zaokrouhlení směrem dolů (blíže k nule), použijte funkci ROUNDDOWN. Chcete-li číslo zaokrouhlit na násobek určitého čísla (například na nejbližší násobek 0,5), použijte funkci MROUND.

Přečtěte si více

Když to vezmeme v úvahu, jak se zaokrouhluje dph?

Zaokrouhlení se však podle zvláštní úpravy v § 36 odst. 5 ZDPH vyjímá z předmětu daně - od 1.10.2021 je to přitom stanoveno zákonem i pro bezhotovostní platby. Pokud je tedy platba se základem daně 990 Kč a DPH 207,90 Kč zaokrouhlena na 1.198 Kč, tak se výše základu daně ani výše daně nemění. Podle toho, co znamená rovná se s tečkou? Zaokrouhlení (≐) je aritmetický proces, při kterém se snižuje počet významových číslic v čísle. Má kardinální význam pro počítání, každé zapsané číslo je nutně určitým zaokrouhlením, preparací skutečné hodnoty, její digitalizací.

Jak se zaokrouhlují haléře?

Velcí obchodníci podle tohoto ustanovení postupují. Například mluvčí společnosti Ahold Libor Kytýr uvedl, že v obchodech Hypernova a Albert, které tato společnost provozuje, zaokrouhlují nákupy končící čtyřiceti haléři směrem dolů, od padesáti haléřů pak nahoru. Kam zaokrouhlit 2? Při zaokrouhlování čísla na desítky rozhoduje číslice na místě jednotek. 0, 1, 2, 3, 4 - zaokrouhlujeme DOLŮ - desítky ponecháme, jednotky mají 0. 5, 6, 7, 8, 9 - zaokrouhlujeme NAHORU - desítky zvětšíme o 1, jednotky mají 0.

Jak se zaokrouhluje na desítky?

Zaokrouhlování na desítky znamená, že číslo nahradíme nejbližším násobkem desítky. Například k číslu 37 je nejbližší násobek desítky číslo 40 (má vzdálenost 3). U čísel, která končí cifrou 5, není takto definované zaokrouhlování jednoznačné, například číslo 35 má stejnou vzdálenost od čísel 30 a 40. Jak dělení na dvě desetinná místa? Desetinné číslo dělíme přirozeným číslem tak, jako by to bylo přirozené číslo. V podílu oddělíme tolik desetinných míst, kolik je v dělenci. Nejdříve obě desetinná čísla vynásobíme 10, 100 nebo 1 000 (podle toho, kolik desetinných míst má dělitel). Tak se dělitel změní na přirozené číslo a pokračujeme v dělení.

Může se také zeptat, jak se sčítají desetinná čísla?

Při sčítání a odčítání desetinných čísel postupujeme stejně jako při běžném sčítání a odčítání, pouze musíme mít čísla „zarovnaná“ podle desetinné čárky. Jako vhodná pomůcka (zejména při sčítání a odčítání pod sebou) může být doplnit si nuly zprava, aby obě čísla měla stejný počet cifer za desetinnou čárkou. Pokud jde o to, jak odstranit desetinná místa v excelu? Chcete-li například odstranit všechny číslice kromě první číslice za desetinnou čárkou, můžete použít vzorec = INT (E2 * 10) / 10. Funkce TRUNC: Kromě hodnoty, kterou odeberete číslice za desetinnou čárkou, zadejte vzorec = TRUNC (E2,0) do prázdné buňky a potom přetáhněte rukojeť výplně do požadovaného rozsahu.

Jak zaokrouhlit v Excelu na stovky nahoru?

Pokud chci zaokrouhlovat na stovky, desítky atd., je to vlastně zaokrouhlování směrem vlevo od desetinné čárky, a proto se hodnoty udávají s mínusem. Funkce ZAOKROUHLIT zaokrouhluje dle matematických pravidel. Pro zaokrouhlování nahoru a dolů stejným způsobem použijte funkci ROUNDUP / ROUNDUP a ROUNDDOWN / ROUNDDOWN.

By Kawai Robert

Jak dělení na dvě desetinná místa? :: Jak zaokrouhlení na setiny?
Užitečné odkazy