Domovská stránka > J > Jak Funguje Tavná Pojistka?

Jak funguje tavná pojistka?

Princip tavné pojistky spočívá v tom, že pojistka tvoří nejslabší místo elektrického obvodu. Průchodem elektrického proudu pojistkou vzniká na elektrickém odporu vodiče pojistky úbytek napětí a výkonová ztráta ve formě tepla. Tím se vodič pojistkové patrony zahřívá.

Přečtěte si více

Jak zmerit pojistky v autě?

Po vyjmutí pojistky (ručně nebo za pomoci kleští či pinzety přiložené v pojistkové skříni) uvidíte, zda je drátek (tavný vodič) mezi jednotlivými částmi pojistky (kontakty) přerušený, či nikoli. Pokud máte k dispozici elektronickou zkoušečku (případně multimetr), pojistky při kontrole není třeba vyjmout. Jak funguje pojistka? Pojistka je elektrický přístroj, který jistí elektrický obvod tím, že tepelným účinkem nadproudu nebo zkratového proudu přetaví tavný drátek ve vložce, a tím dojde k přerušení elektrického obvodu (=uměle vytvořené slabé místo) .

Která je hlavní součást tavné pojistky?

Funkční částí pojistky je tavný drátek. Průchodem proudu se drátek ohřívá. Při překročení násobku jmenovitého proudu pojistky se drátek již nestačí dostatečně ochlazovat. V závislosti na velikosti nadproudu se ve stanoveném čase drátek přetaví a přeruší obvod. Jak proměřit tepelnou pojistku? Jak zjistit, zda je pojistka přepálená? Průtok proudu tepelnou pojistkou se rovněž ověřuje pomocí multimetru s funkcí zkoušení kontinuity obvodu. Obdobně jako u tavných pojistek i zde je třeba přiložit měřicí sondy ke dvěma vodivým pojistkovým kontaktům, abychom zjistili, zda je naměřená hodnota nízká.

Když to vezmeme v úvahu, jak funguje elektrická pojistka?

Pojistka je elektrický přístroj, který jistí elektrický obvod tím, že tepelným účinkem nadproudu nebo zkratového proudu přetaví tavný drátek ve vložce, a tím dojde k přerušení elektrického obvodu (=uměle vytvořené slabé místo) . Jak určit velikost pojistky? Spočítáš si maximální odebíraný proud, proud = výkon/napětí a pojistka musí být alespoň o 10% větší ale neměla by být větší než 50%. Nejmenší autopojistka je 7,5A, což je při 12V napětí výkon 90W. Takže múže jistit cca 60W až 80W.

Jak nahodit pojistky?

Nahození jističe

Uchopíme jej a zatáhneme po směru ostatních jističů. Pokud zůstane v horní poloze, je vše v pořádku a světla budou fungovat. Pouze v případě, že by opět spadl, je kdesi v obvodu krátké spojení (zkrat) a musíme povolat odborníka (elektrikáře) k opravě.
Jak poznam spatnou pojistku u auta? Pokud je drát přerušený, pojistka je spálená. Pokud je celý válec opálený do hněda či do černa, je pojistka spálená a je navíc možné, že někde v systému vnikl závažný zkrat, který budete muset odstranit (zvlášť když krátce po výměně shoří i nová pojistka).

Jak vytahnout pojistku z auta?

Re: Cim vytahnout pojistku

Vytahovátka mají v každém slušném obchodě ("mototechně"), kde prodávají pojistky (než jsem zjistil, že už je v autě, koupil jsem ho) a také bývá v některých sadách pojistek ("blistr"), např. u benzínek.

By Noland Marren

Jak vyndat Nožovou pojistku? :: Jak se pripojit na Telegram?
Užitečné odkazy