Domovská stránka > J > Jak Správně Citovat Článek?

Jak správně citovat článek?

Bibliografická citace článku začíná vždy autorem článku, pokud není autor uveden, tak údaj vynecháme. Následuje název článku, který zapisujeme normálním písmem, nikoli kurzívou, protože se jedná o název části. Následuje kurzívou psaný název periodika, volitelně nakladatelské údaje a poté důležité informace o číslování.

Přečtěte si více

Jak správně odkazovat?

Odkazy

  1. Odkaz přímo v textu (první prvek a datum): v tomto případě uvedete odkaz na zdroj do okrouhlých závorek přímo za parafrázi nebo citaci.
  2. Číselné odkazy: za citací nebo parafrází doplníte číslo v horním indexu nebo v závorkách, které odpovídá číslu zdroje v seznamu literatury.
Jak odkazovat v textu? Odkaz se vytváří tak, že se uvede první údaj z citace (převážně autor nebo název organizace, u děl bez autora se uvádí první slova z názvu) a rok vydání. Tyto údaje se dávají do kulaté nebo hranaté závorky. Za čárku se může uvést i číslo stránky, kde se konkrétní informace objevuje v původním dokumentu.

A další otázka, jak správně citovat citát?

Citát (přímá citace) znamená, že cizí text přebíráme přesně tak, jak je uveden ve zdrojovém dokumentu (pro názornost jsme v příkladu je text zvýraznili oranžovou barvou). Text musí být graficky oddělen od ostatního textu pomocí uvozovek (tj. musí být jednoznačně zřejmé, kde citace začíná a kde končí). Když to vezmeme v úvahu, jak citovat článek v elektronickém periodiku? Obecná struktura citace:

Název periodika. Vedlejší názvy [typ nosiče]. Vydání. Místo: nakladatel, datum, číslování, rozsah stran příspěvku [datum citování].

Také, jak citovat přímou citaci?

- Přímá citace je doslovné převzetí části textu jiného autora. Musí být v textu graficky zvýrazněna uvozovkami nebo kurzívou (zkratka cit. se v tomto případě nepoužívá). Jak správně odkazovat na zdroje? V jedné závorce je možno odkazovat na dva různé zdroje (Novák, 2005, s. 25, Procházka, 2011, s. 56). Je potřeba dodat, že přímo norma ISO 690 uvádí zápis odkazu ve tvaru bez čárky za příjmení, tedy např.

Jak citovat z normy?

Řada a číslo normy. Název normy. Vedlejší názvy. Místo: nakladatel, rok, počet stran. Jak správně citovat pdf? jelikož se jedná o prezentaci ve formátu PDF, v případě citování PDF dokumentů se nejčastěji volí model citace jako u webového sídla, stránky nebo příspěvku do webového sídla. Je třeba přihlédnout k tomu, zda je dokument nesamostatnou částí nebo příspěvkem.

Může se také zeptat, jak zdrojovat text?

Existují dva základní způsoby, jak využít ve svém textu cizí informace či myšlenky: citace a parafráze. V citaci uvádíte doslovné znění svého zdroje a dáváte ho do uvozovek. Parafráze je naopak volným zopakováním myšlenek a do uvozovek se nedává. Pro obě ale platí, že je třeba původní text reprodukovat přesně.

By Sherfield Frieze

Jak citovat v textu online zdroj? :: Kdo ukončuje telefonní hovor?
Užitečné odkazy