Domovská stránka > P > Proč Chránit Les?

Proč chránit les?

Les jako útočiště mnoha druhů rostlin a především zvířat

Lesy patří k místům s největší biodiversitou, největším množstvím druhů zvířat. Právě proto bychom měli lesy v co možná největší míře chránit.

Přečtěte si více

Jaké rozlišujeme lesy?

Lesy dělíme na smíšené, listnaté a jehličnaté. Lesy pokrývají 39 miliónů km². Může se také zeptat, jaké lesy převažují v Čr? Přes 70 % lesních porostů jsou lesy jehličnaté (50 % smrkové a 16 % borové), přes 27 % jsou lesy listnaté, mezi nimiž jsou nejvíce zastoupeny bukové (9 %) a dubové (7 %). Průměrná doba obmýtí v lesích mimo území národních parků se v prvních dvou desetiletích 21. století pohybuje kolem 115 let.

Kolik si vydělá Lešník?

Tato nabídka již není aktivní. Datum poslední aktualizace:
Plat23000 - 33000
ProfeseKvalifikovaní pracovníci pro pěstění a ošetřování lesa
Detail nabídky práce >>
Co dělá les? Jeden hektar lesa za rok „požere“ 15 tun oxidu uhličitého. Jeden hektar (10 000 m²) průměrného listnatého opadavého lesa v podmínkách mírného pásma vyprodukuje za rok asi 10 tun kyslíku. Tohle množství za stejnou dobu „nasytí plíce“ zhruba 38 lidí.

A další otázka, co nejvíce ohrožuje les?

Nejvíce škod v lesích u nás páchá – pro někoho možná překvapivě – vítr. Větrné kalamity přichází pravidelně v různé síle a v různých intervalech, obdobně jako povodně. Velkoplošně poškodit lesy dokáže intenzivní letní bouřka i orkány a vichřice, časté především v období konce zimy a předjaří. Co je náplní práce lesního a vodního hospodářství? Náplň a poslání lesnictví

Úkolem lesnictví je nalezení rovnováhy mezi hospodářským využíváním a ochranou lesů. V počátcích lesnictví, kdy byl kritický nedostatek dříví a jiných produktů lesů, dominoval požadavek na rychlé zvýšení produkce, s následným zajištěním její trvalosti, vyrovnanosti a jistoty.

Co žije v českých lesích?

V oblasti Českého lesa se vyskytují i některé druhy na pokraji vymizení jako tetřívek obecný, jeřábek lesní, čáp černý apod. V Českém lese velmi hojně žije vysoká a černá zvěř a ojediněle byl zaznamenán i výskyt rysa otrovida. Z ptáků jsou to pak luňák červený a hnědý, výr velký, ledňáček říční či skorec vodní. Co kvete v lese? Na jaře, ještě před olistěním dřevin, celý les rozkvétá obrovským množstvím bylin. Celé rozsáhlé plochy pokrývá především sasanka hajní i pryskyřníkovitá či dymnivka. Najdeme tu i plicník lékařský, popenec, česnek medvědí, orsej i pryskyřník prudký či později na jaře pomněnku lesní.

Co žije ve vodě?

Atlas sladkovodních živočichů, i těch žijících kolem vody

  • Beruška vodní (Asellus aquaticus)
  • Blatnice skvrnitá (Pelobates fuscus)
  • Blešivci (Gammarus)
  • Bobr evropský (Castor fiber)
  • Bochnatka americká (Pectinatella magnifica)
  • Bodule obecná (Ilyocoris cimicoides)
  • +1.
  • Bruslařka obecná (Gerris lacustris)

By Luigi Kiffe

Jak rozdělujeme média? :: Jaké mohou být dovednosti?
Užitečné odkazy