Domovská stránka > K > Kdo Kontroluje Soudy?

Kdo kontroluje soudy?

Soudcovské rady u českých soudů

Soudcovské rady se v Česku zřizují u všech soudů, u okresních ale jen tehdy, pokud mají více než 10 soudců (v opačném případě její funkce vykonává shromáždění všech soudců daného okresního soudu).

Přečtěte si více

Kdo může být soudcem?

(1) Soudce přiděluje k výkonu funkce k určitému soudu ministr spravedlnosti na základě jeho předchozího souhlasu (§ 34 odst. 1). Dodatečné odvolání tohoto souhlasu má za následek ztrátu funkce, nelze-li soudce přidělit s jeho souhlasem k jinému soudu. Co je Obvodni soud? Obvodní soud je v České republice označení deseti soudů na území hlavního města Prahy, které vykonávají působnost okresních soudů pro vymezené pražské městské části.

Co to je rozsudek?

Rozsudek je druh soudního rozhodnutí, kterým se autoritativním způsobem vyslovuje výsledek soudního řízení ve věci samé (tzv. meritorní rozhodnutí). Co je to kuriozita? Slovo kuriozita pochází z latiny. Znamená zvláštnost, či neobvyklost, podivnou věc, případ nebo jev.

Jak nahradit slovo koordinace?

koordinace

  1. uvedení do vzájemného souladu, přiřazení sobě na roveň, optimální spolupráce.
  2. (lingvistika) větněvýznamový vztah mezi větnými členy nebo větami mluvnicky rovnocennými v téže syntaktické platnosti, přiřaďování, přiřazování ( op. subordinace)
Můžete se také zeptat, co je přísedící u soudů? Přísedící se účastní jednání všech trestních řízení před okresním soudem a krajským soudem, jestliže rozhoduje jako soud prvního stupně a řeší zločin, u něhož je spodní hranice trestní sazby pět let a více.

Co říká soudce?

Soudce je osoba pověřená autoritativně rozhodovat ve sporných záležitostech, zejména právních. Soudce vstupuje do sporu dvou stran jako třetí a nezúčastněný, aby rozhodoval nestranně a spravedlivě. Proto musí být nezávislý a nemůže rozhodovat o záležitostech, v nichž může mít nějaký osobní zájem (podjatost). V jakém obsazení rozhoduje dovolací soud? Obsazení soudních senátů

Senáty krajského soudu se skládají z předsedy senátu a dvou přísedících, jestliže rozhodují jako soudy prvního stupně v trestních věcech, ve všech ostatních případech pak z předsedy senátu a dvou soudců. Předsedou senátu i zde může být pouze soudce.

Také, jak zjistit příslušný soud?

Základním pravidlem v zákoně č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, je, že místně příslušný je obecný soud žalovaného. Obecným soudem je vždy okresní soud. Je-li věcně příslušný v prvním stupni krajský soud (viz otázka 2.1), je místně příslušný krajský soud, v jehož obvodu se nachází obecný (okresní) soud účastníka.

By Paine Hadsell

Co se stane když otevřu spam? :: Co je úkolem justice?
Užitečné odkazy