Domovská stránka > C > Co Je Úkolem Justice?

Co je úkolem justice?

Soudní moc nebo též justice (někdy také judikativa) je vedle moci zákonodárné a moci výkonné jednou ze tří složek státní moci. Soudnictví vykonávají proto specifické státní orgány, kterými jsou nezávislé soudy.

Přečtěte si více

Kdo tvoří soudní moc?

Soustavu soudů tvoří Nejvyšší soud, Nejvyšší správní soud, vrchní soudy, krajské a okresní soudy. Nejvyšší soud a Nejvyšší správní soudy mají sídlo v Brně, vrchní soudy pak v Praze a v Olomouci. V civilním i trestním řízení platí zásada dvouinstančnosti. Můžete se také zeptat, kdo je kdo u soudů? Pokud v řízení rozhoduje soudní senát, vede řízení jeho předseda. Kromě soudců ale určitá soudní rozhodnutí mohou mimo soudní jednání vydávat např. i asistenti soudců či vyšší soudní úředníci, kteří jsou, stejně jako soudci, na základě každoročního rozvrhu práce zařazeni do jednotlivých soudních oddělení.

Co je úkolem soudů?

Sídlem Ústavního soudu je Brno. Ústavní soud není součástí soustavy obecných soudů. Jeho úkolem je zejména chránit ústavnost, základní práva a svobody vyplývající z Ústavy, Listiny základních práv a svobod a dalších ústavních zákonů České republiky a garantovat ústavní charakter výkonu státní moci. Co to je justice? Justice může označovat: spravedlnost, z latinského výrazu iustitia, odkud byl přejat do dalších evropských jazyků soudní moc, soudnictví a další instituce práva. výkon spravedlnosti (činnost soudů, státních zástupců, policie a dalších orgánů)

Můžete se také zeptat, co je soudnictví?

Soudnictví je činnost státu, kterou vykonávají jako státní orgány nezávislé soudy. Základem soudnictví je závazné řešení konkrétních případů aplikací existujících právních norem podle předem stanovených pravidel – soudního řádu (trestní řád, občanský soudní řád nebo soudní řád správní). Kdo rozhoduje u soudů? Soudy prvního stupně

V trestním řízení před soudem rozhoduje senát nebo samosoudce; předseda senátu nebo samosoudce rozhodují sami jen tam, kde to zákon výslovně stanoví. Senáty okresního soudu se skládají z předsedy senátu a 2 přísedících. Samosoudcem je předseda senátu nebo soudce.

Co je to soudní moc?

Soudní moc (jurisdikci) má u nás v rukou Ústavní soud a soustava dalších (běžných) soudů. Soudy jsou nezávislé a běžní soudci jsou doživotně jmenováni prezidentem. Musí jim být minimálně 30 let a v 70 letech přestávají aktivně soudit, ale funkce jim zůstává. Jsou prakticky neodvolatelní. Jak rozhoduje soud? Poskytuje ochranu porušeným nebo ohroženým právům či jiným zákonem chráněným zájmům a pouze on rozhoduje o vině a trestu za trestné činy. Někdy také posuzuje zákonnost aktů orgánů moci výkonné nebo soulad právních předpisů s ústavou, případně rozhoduje o dalších otázkách, které jsou mu svěřeny.

Jak funguje soud v ČR?

Soudní systém České republiky je tvořen Ústavním soudem České republiky a soustavou tzv. obecných soudů. Soustavu obecných soudů tvoří Nejvyšší soud, Nejvyšší správní soud, vrchní soudy, krajské soudy a okresní soudy.

By Dronski Gammond

Kdo kontroluje soudy? :: Jak zprovoznit mobilní telefon?
Užitečné odkazy