Domovská stránka > C > Co Znamená Seismometr?

Co znamená Seismometr?

Seismograf (řecky seismos – zemětřesení a graphein – psát) nebo seismometr (metero – měřit) je přístroj, který měří a pořizuje zápis velikosti, síly a průběhu seismických vln, vzniklých jak při zemětřesení, tak i lidskou činností.

Přečtěte si více

Co je seismologie?

Oddělení seismologie studuje jevy spojené se vznikem a šířením seismických vln. Zkoumáme strukturu a vlastnosti zemské kůry a svrchního pláště pomocí seismických vln buzených jak přirozenými zemětřeseními, tak i umělými zdroji. Co je pricinou zemětřesení? Zemětřesení vznikající na zlomech, zdrojem je nestabilita tektonických bloků nebo desek zemské kůry. Tlaky horninových masívů mohou vyvolat velmi rychlé pohyby, které způsobí krátkodobé otřesy. Seismická energie se šíří od místa vzniku (hypocentra) celým prostředím po vlnoplochách všemi směry.

Jak poznat zemětřesení?

Intenzita zemětřesení je veličina charakterizující velikost zemětřesení na základě pozorování makroseismických účinků. Směrem od pleistoseistní oblasti klesá intenzita na všechny strany. Zemětřesné roje je skupina po sobě následujících otřesů podobné intenzity, u které není možnost určit hlavní otřes. Čím se měří zemětřesení? Zaznamenávají je přístroje zvané seizmografy. Na základě tohoto měření vytvořil americký seismolog Charles Richter v roce 1935 stupnici označující sílu zemětřesení podle číselné hodnoty.

Co to je epicentrum?

Kolmý průmět hypocentra na zemský povrch nazýváme epicentrem. Jde o bod na povrchu, který je nejblíže k oblasti vzniku otřesů. Vzdálenost mezi epicentrem a hypocentrem udává hloubku ohniska (obr. 3). Kdo je seismolog? Seismolog je osoba, která se věnuje specializovanému oboru geofyziky v podobě seismologie, která se snaží pochopit a popsat aspekty deskové tektoniky a struktury Země. Mezi nejznámější a nejvíce sledované procesy, které seismologové sledují patří zemětřesení.

Co jsou seismické vlny?

Seismická vlna je vlna, která vzniká jakoukoliv náhlou deformací horniny. Deformace může být vyvolána zemětřesením, zřícením skalního masívu, umělým výbuchem a podobně. Co je to tsunami? "Tsunami jsou dlouhé vlny katastrofického rázu, vznikající hlavně tektonickými pohyby na dně moří" (cit. KUKAL, Z., 1983, 108). Představují hazardy pro všechny přímořské oblasti světa, ale převážná většina z nich vzniká ve vodách Tichého oceánu.

Kde je epicentrum zemětřesení?

Jako hypocentrum se označuje místo v hloubce, kde začíná zlomový proces, a z kterého se šíří seismické vlny na všechny strany. Jako epicentrum zemětřesení se označuje průmět hypocentra na zemský povrch. Okolí zlomů, které se následně nevratně deformuje, se označuje jako ohnisko zemětřesení.

By Graniela

Co je to hypocentrum? :: Jak přerušit stahování Windows 11?
Užitečné odkazy