Domovská stránka > J > Jak Se Dělá Obsahová Analýza?

Jak se dělá obsahová analýza?

Obsahovou analýzou se rozumí soustava metod a pravidel zaměřených na zachycení obsahu či tematiky dokumentu a dalších pro daný účel významných hledisek (forma dokumentu, uživatelské určení, časové a prostorové hledisko).

Přečtěte si více

Kdy použít kvalitativní výzkum?

Kvalitativní výzkum má za cíl hlubší porozumění zkoumané skutečnosti. Je používán tehdy, kdy kvantitativní výzkum nepostačuje daným účelům a nelze jej proto pro řešení výzkumného problému použít. Čím se liší kvantitativní výzkum od kvalitativního? Kvantitativní výzkum je založen na deduktivním přístupu – z teorie jsou vyvozovány hypotézy, které jsou poté prostřednictvím sebraných dat testovány. Kvalitativní typ výzkumu je založen na induktivní logice, kdy na počátku výzkumného procesu je sběr dat.

Jak na kvantitativní výzkum?

Jak postupovat při kvantitativním výzkumu?

  1. Prostudujte odbornou literaturu.
  2. Stanovte výzkumný problém.
  3. Navrhněte hypotézu.
  4. Vyberte vhodné metody.
  5. Určete velikost vzorku.
  6. Nasbírejte potřebná data.
  7. Proveďte analýzu a vyslovte závěr.
Co platí pro kvantitativní výzkum? Kvantitativní výzkum je metoda pro sběr dat, která má za cíl popsat zkoumanou oblast. To platí pro věděcké i nevěděcké zkoumání. Jste pracovníkem ve firmě a potřebujete vyřešit nějaký větší problém?

Jaký je rozdíl mezi metodou a metodologií?

Metodologie vědy je naukou o metodách. Je teorií k výběru výzkumných metod a návodem, jak vybrané metody (metodu) používat ve vědeckém zkoumání. Metoda je nástrojem ke zkoumání daného výzkumného předmětu. Je to způsob a aplikace postupu, tak abychom dosáhli stanovený výzkumný cíl. Lidé se také ptají, co napsat do metodiky? V metodice práce tedy musíme popsat, kterou metodu pro vyhodnocení dat, a jejich následné statistické zpracování jsme si zvolili. Zde důrazně doporučujeme řídit se odbornou literaturou, které je na trhu dostatek.

A další otázka, kdo je metodolog?

methodos, sledování, stopování, od hodos, cesta) je vědní disciplína, která se zabývá metodami, jejich tvorbou a aplikací. Patří do teorie či filosofie vědy a obecněji do epistemologie. Pod vlivem angličtiny se slovo někdy používá i pro metodiku (použitý postup či metodu). Když to vezmeme v úvahu, co je to metoda pozorování? Metoda pozorování má vždy výběrový charakter. Výběr materiálu je prováděn s ohledem na stanovený cíl výzkumu tak, aby byl naplněn požadavek jeho úplnosti. Předpokládá se přitom objektivita v podobě nezávislosti pozorovatele i objektu tak, že se vzájemně neovlivňují, nepůsobí na sebe.

Co patří do kvalitativního výzkumu?

Za kvalitativní výzkum bývá považován jakýkoli výzkum, jehož výsledky nejsou dosaženy pomocí statistických metod ani jiných způsobů kvantifikace. V typickém případě výzkumník, který jej provádí, vybírá na začátku výzkumu téma a určí základní otázky.

By Lucinda Kester

Jak smazat hovory? :: Co je to kvalitativní analýza?
Užitečné odkazy