Domovská stránka > C > Co Je To Kvalitativní Analýza?

Co je to kvalitativní analýza?

Kvalitativní analýza je společné označení pro ty metody analytické chemie, které zjišťují, jaké chemické látky (prvky nebo sloučeniny) jsou obsaženy ve zkoumané látce. Nezajímá se o jejich množství. Existuje mnoho metod, které se liší jak svojí náročností, tak i požadavky na laboratorní vybavení.

Přečtěte si více

Jak se dělá kvalitativní výzkum?

Kvalitativní výzkum se provádí pomocí delšího a intenzivního kontaktu s jedincem či skupinou. Nejdůležitější techniky kvalitativního dotazování jsou: strukturovaný otevřený rozhovor, rozhovor s návodem, neformální rozhovor, fenomenologický rozhovor, narativní rozhovor, epizodické interview a skupinová diskuse. Proč kvalitativní výzkum? Kvalitativní výzkum je vhodné použít např. na začátku, když potřebujeme zodpovědět klinické a výzkumné otázky o málo známém jevu. Odpovědi poskytnuté kvalitativním výzkumem reflektují významné důkazy poskytující hodnotný pohled na konkrétní fenomén, populaci pacientů nebo klinické situace.

Co znamená kvantitativně?

Kvantitativní výzkum (z lat. quantum, kolik?) je ve společenských vědách metoda standardizovaného vědeckého výzkumu. Popisuje zkoumanou skutečnost pomocí proměnných (znaků), které lze vyjádřit čísly. Co to je metodologie? Metodologie (z řec. methodos, sledování, stopování, od hodos, cesta) je vědní disciplína, která se zabývá metodami, jejich tvorbou a aplikací. Patří do teorie či filosofie vědy a obecněji do epistemologie. Pod vlivem angličtiny se slovo někdy používá i pro metodiku (použitý postup či metodu).

Můžete se také zeptat, jaké jsou metody kvalitativního výzkumu?



metod

Typ vědeckého postupuPříklad druhu vědeckého postupu
EmpirickýPozorování, měření, experiment
TeoretickýInduktivní, deduktivní
„Jiný“např. heuristický
Když to vezmeme v úvahu, co je to empirický výzkum? výzkum empirický – v s-gii záměrná, systematická poznávací činnost postavená na technikách sběru informací, resp. na řízeném pozorování soc. jevů, událostí, procesů a na zpracování a interpretaci jeho výsledků. V.e. je tedy vázán na empirii dosahovanou věd.

Co to je Polostrukturovaný rozhovor?

Polostrukturovaný rozhovor je verbální dialog dvou osob. Vyznačuje se tím, že jeho autor má připravený návod, neboli kostru témat a otázek, která chce během rozhovoru probrat. Jak zpracovat výzkum? výzkumuvýzkumu

Kvantitativní výzkumKvalitativní výzkum
Testování hypotéz.Bez hypotéz.
Statistické zpracování dat.Nestatistické zpracování dat.

Tak jak dlouho trvá kvalitativní výzkum?

Příprava výzkumu trvá cca 3 až 4 týdny, realizace pak další 2 týdny. Na vyhodnocení většinou potřebujeme další 2 týdny.

By Noellyn

Jak se dělá obsahová analýza? :: Jak zapnout tabulátor?
Užitečné odkazy