Domovská stránka > J > Jak Narýsovat Graf Funkce?

Jak narýsovat graf funkce?

Graf funkce narýsujeme tak, že všechny body (uspořádané dvojice [x,y]) naneseme do kartézské soustavy souřadnic. V následujícím obrázku si můžeme prohlédnout grafy lineárnich funkcí sestrojené takovýmto způsobem.

Přečtěte si více

Jak zjistit paritu funkce?

V matematice některé funkce vykazují jisté druhy symetrie, označované jako parita. Konkrétně se funkce osově souměrné podle osy y označují jako sudé, zatímco funkce středově souměrné podle počátku jako liché funkce. Obecně funkce nemusí být ani lichá, ani sudá; a funkce konstantně rovná nule je zároveň sudá i lichá. Kdy je funkce monotónní? Funkci nazveme monotónní tehdy, když je rostoucí, klesající, nerostoucí nebo neklesající.

Co je to konstantní funkce?

V matematice se pojmem konstantní funkce označuje taková funkce, jejíž funkční hodnota je v celém definičním oboru stejná, tedy konstantní. Například funkce f(x) = 4 je konstantní. Jak vypočítat kvadratickou funkci? Kvadratická funkce je taková funkce, kterou lze vyjádřit předpisem f(x) = ax2 + bx + c, kde a, b, c jsou reálná čísla a dále a ≠ 0. Stejně jako lineární funkce je vždy popsána přímkou, kvadratická funkce je zase vždy popsána parabolou.

Jak se počítají exponenciální funkce?

Exponenciální funkce je každá funkce daná předpisem f(x)=ax,a>0 ∧ a≠1. Číslo a se nazývá základ exponenciální funkce. Je pevně dané a je buď větší než 1 nebo a∈(0,1). Jak počítat mocninné funkce? Pokud je n přirozené číslo, jsou to mocninné funkce s přirozeným mocnitelem. Pokud je n záporné celé číslo, jsou to mocninné funkce se záporným celým mocnitelem. Tyto funkce můžeme také zapsat ve tvaru y= x-n, kde n je přirozené číslo.

A další otázka, jak napsat predpis funkce?

Předpis lineární funkce je f:y=ax+b. Pomocí koeficientů a a b můžeme ovlivnit vzhled grafu lineární funkce, jestli bude funkce rostoucí, nebo klesající a kde graf protne osu y. f:y=ax+b, kde a a b jsou reálná čísla. Jak pochopit funkce? Definice funkce

Nyní si můžeme funkci zavést přesnou definicí: "Funkce je předpis, který každému x z definičního oboru přiřazuje právě jednu funkční hodnotu y." Pro definici funkce je velmi důležitá část, kdy jednomu x přiřazujeme pouze jednu funkční hodnotu.

Když to vezmeme v úvahu, jak najít inverzní funkci?

Předpis inverzní funkce získáme tak, že se pokusíme vyjádřit x jako funkci argumentu y. Inverzní funkce k prosté funkci f je funkce f^{-1}, pro kterou platí: D(f^{-1})=H(f) a zároveň každému y\in D(f^{-1}) je přiřazeno právě to x\in D(f), pro které je f(x)=y.

By Myriam Townsand

Jak vypočítat periodu fyzika? :: Co je to saponát?
Užitečné odkazy