Domovská stránka > C > Co Znamená Číslo 112?

Co znamená číslo 112?

112: jednotné číslo tísňového volání v EU

Linka 112 je evropské číslo tísňového volání, na které můžete bezplatně volat z pevné linky nebo mobilního telefonu na celém území Evropské unie. Dovoláte se přímo na složky záchranného systému – policii, zdravotnickou záchrannou službu a hasiče.

Přečtěte si více

Kdy volat číslo 112?

Dne 11. února si připomeneme Evropský den tísňové linky 112. Prostřednictvím tohoto jednotného evropského čísla tísňového volání se mohou lidé v nouzi dovolat pomoci záchranářů, a to ve všech státech Evropské unie. Kdy volat 155 a kdy 112? Na linku 155 se dovoláte z jakéhokoliv telefonu v ČR včetně mobilních telefonů, číslo linky 155 je vždy bez předvolby a zdarma. Pokud můžete, volejte raději přímo na 155, voláním na 112 dochází k časové ztrátě a hovor je posléze stejně přepojen na operační středisko záchranné služby.

Jaké číslo má pohotovost?

V České republice jsou pro tísňová volání vyhrazena tato telefonní čísla: 150 Hasičský záchranný sbor ČR, 155 Zdravotnická záchranná služba, 158 Policie ČR. Tak kdo provozuje číslo 112? Technologie telefonních center tísňového volání 112 propojuje základní složky integrovaného záchranného systému: Hasičský záchranný sbor České republiky, Policii České republiky a zdravotnickou záchrannou službu. To umožňuje rychlé vyhodnocení vzniklé situace a okamžitou reakci záchranných složek.

Může se také zeptat, kde sídlí 112?

K příjmu tísňového volání na lince 112 byl určen Hasičský záchranný sbor ČR. Bylo vybudováno 14 center tísňového volání umístěných v sídlech hasičských záchranných sborů krajů, jejichž testovací provoz byl ukončen v červnu 2004. Kdo obsluhuje linku 112? Linka 112 je určena pro jakéhokoliv člověka, který se na území Evropské unie a některých dalších států ocitne v nouzové situaci a potřebuje urgentní pomoc záchranných či bezpečnostních složek (hasiči, policie, zdravotníci). Linku 112 můžete využít, i když nehovoříte česky, díky operátorům, kteří hovoří různými jazyky.

Co říct Když volám záchranku?

Základní pravidlo pro volání na linku zní: srozumitelně říci, kdo volá, kde a komu se co stalo, jaké má pacient zdravotní obtíže a kontakt na volajícího. Kontakt na volajícího je důležitý, když si operátorky potřebují ověřit nějaké informace nebo se doptat na cestu, když má sanitní vůz problém najít správný dům. Jaké číslo má tísňová linka?

Tísňová voláníTelefonní čísla
Policie České republiky158
Rychlá zdravotnická záchranná služba155
Hasičský záchranný sbor České republiky150
Integrovaný záchranný systém České republiky112
2 další řádky

Kdy můžu zavolat 155?

Bezplatné volání na tísňovou linku ZZS, tedy číslo 155, volejte v případech bezprostředního ohrožení života či bezprostředně hrozící vážné újmy na zdraví, vyžadující neprodlený zásah lékaře nebo bezodkladný transport do zdravotnického zařízení.

By Sax

Co je číslo 155? :: Proč mi nefunguje Waze?
Užitečné odkazy