Domovská stránka > C > Co To Je Astronomie?

Co to je astronomie?

Astronomie, řecky αστρονομία z άστρον (astron) hvězda a νόμος (nomos) zákon, česky též hvězdářství, je věda, která se zabývá jevy za hranicemi zemské atmosféry. Zvláště tedy výzkumem vesmírných těles, jejich soustav, různých dějů ve vesmíru i vesmírem jako celkem.

Přečtěte si více

Co je za hranicí vesmíru?

Kármánova hranice je všeobecně přijímaná hranice mezi zemskou atmosférou a kosmickým prostorem. Je určena výškou 100 km nad povrchem Země. Jejím autorem je Theodore von Kármán, inženýr a fyzik maďarsko-amerického původu, a v současné době je hodnota uznávána Mezinárodní leteckou federací (FAI). Co je větší než vesmír? Nový výzkum astronomů z Univerzity v Nottinghamu naznačuje, že vesmír je nejméně 10× větší než jsme si doposud mysleli. Tvrzení vědců se opírá o pozorování vesmírných i pozemních dalekohledů a matematické modely.

Pokud jde o to, co je středem vesmíru?

V astronomii je heliocentrismus modelem stavícím Slunce do středu sluneční soustavy a celého vesmíru. Slovo je odvozeno z řeckého (ἥλιος hélios = „Slunce“ a κέντρον kentron = „střed“). Historicky je heliocentrismus protikladem geocentrismu a v současné době modernímu geocentrismu, které kladou jako centrum Zemi. Co je vesmír pro děti? Vesmír je tvořen planetami, hvězdami, většina prostoru je však vyplněna látkou, které astronomové (vědci zkoumající vesmír) říkají temná hmota. Ve vesmíru dále najdeme komety, meteority, mlhovinu nebo černé díry.

Co používají astronomové?

Optická astronomie pozoruje objekty ve vesmíru v oboru záření v rozmezí mezi blízkými infračervenými délkami a viditelným světlem – běžně vlnové délky od 330 nm do 1 µm. Základním zdrojem informací v optické astronomii je dalekohled. Pro pozorování se používají zrcadla, čočky, fotografické filmy a CCD detektory. Jaký je rozdíl mezi astronomii a astrologií? Astronom totiž uvažuje jen o ověřených formách vzájemného působení těles na dálku, kdežto astrolog naopak jednoznačně upřednostňuje směr, odkud údajný vliv přichází.

Jak se stát astronomem?

Prakticky to znamená, že musíte mít nadání pro matematiku a fyziku, které se dá nejlépe rozvíjet na gymnáziích. Ostatní střední školy jsou obvykle zaměřeny příliš pragmaticky, kdežto budoucí astronom musí dobře rozumět základům kritické vědecké metody a osvojit si je na velmi vysoké úrovni. Jak končí vesmír? Z pohledu Země není možné dohlédnout konec vesmíru ani s těmi nejmodernějšími teleskopy. Je to tím, že od Velkého třesku, který se odehrál před 13,8 miliardami lety, k nám zatím dorazilo světlo jen těch hvězd, jež jsou od nás vzdáleny méně než 46 miliard světelných let. Ty vzdálenější tedy nemůžeme zaznamenat.

Jak dlouho trvá cesta do vesmíru?

Samotná cesta trvá kolem dvou hodin od startu po přistání. Nejprve mateřská loď vynese posádku do výšky 15 km, poté se odpojí samotná vesmírná loď (SpaceShipTwo) a zrychlí během několika sekund na rychlost tří machů.

By Cavanaugh

Co tvoří galaxie? :: Jak se počítají stupně volnosti?
Užitečné odkazy